Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

De Fok door gunst verkregen!
Zaterdag 5 november 2011 16:00 uur

Om 16.00 hijst Teun de Jong de nieuwe fok van het klassieke zandbaggerschip “Door Gunst Verkregen”. Het schip is van Ko Blok en hij komt al jaren naar de beurs met zijn schip. Het vaartuig is mooi gerestaureerd, maar er hing tot kort nog op het voordek een lelijk plastic kluiverzeil. “De zeilen zijn al lang vervanger door een (ook al weer klassieke) motor, maar dit kluiverzeil heeft nog de belangrijke taak om het schip niet zo te laten schommelen bij onrustig weer”. Theo Leeuwenburgh van de Museumwerf in Vreeswijk stelde voor een echte oude fok te maken in plaats van het plastic kluiverzeil. Een zeil dat past bij dit prachtig gerestaureerde schip.

Leeuwenburgh geeft les in zeil maken op de museumwerf voor binnen schipperij. Deze ligt in Vreeswijk aan de Lek bij Nieuwegein. Cursussen zeilmaken is niet voor alle soorten zeil maar juist voor de traditionele katoenen zeilen. Tegenwoordig gebruikt men op schepen voornamelijk Dacron als materiaal, maar dat past niet op dit klassieke schip.

“Wij dragen met onze manier van zeilen maken bij aan het behoud van cultureel erfgoed. Daartoe hebben we vaardigheden ontwikkeld, waarvan het leuk is om die over te kunnen dragen.” Leeuwenburgh heeft vele oude zeilmakers geïnterviewd waardoor hij steeds meer hart kreeg voor het maken van zeilen en zich kon verdiepen in de verschillende technieken. Geen wonder dat de cursussen zo populair zijn onder eigenaren van platbodems.

Leeuwenburghs enthousiasme heeft er nu toe geleid dat vandaag een traditionele katoenen fok gehesen kon worden op dit baggerschip uit 1910. Dat gebeurde onder luid gejuich en tot blijdschap van de betrokkenen bij fok en schip en natuurlijk van de beursgangers. Het was een vrolijke start voor die traditionele fok.www.klassieke-schepen.nl/deelnemers.aspx?dln=6514
....terug naar overzicht beursblogs