Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Jongeren op zee
Zaterdag 8 oktober 2005 12:45 uur

De vrijwilligers van de Sail Training Association Netherlands bemannen samen met Monique Touw van At Sea Sailtraining een bescheiden stand. Vlak voordat je de grote hal binnentreedt, staan ze links. Op het scherm achter de kleine balie speelt een film over de Tallshipsrace.

"We willen de jeugd de zee op hebben." legt Diederik Ramswinckel van STAN uit. Het gaat dan om jongeren van allerlei pluimage in de leeftijdscategorie 15 tot 25 jaar. Het idee is afkomstig uit Engeland. "Varen op zee is voor de jeugd van de patatgeneratie een enorme uitdaging. Onze ervaring is dat jongeren helemaal niet zo inactief en lui zijn, als vaak verondersteld wordt." De STAN bemiddelt tussen Nederlandse jongeren en Nederlandse schepen als de Eendracht, de Europa of de Swan fan Makkum.

De STAN probeert overal fondsen te werven voor bijvoorbeeld stichtingen en scholen. Is het geld gevonden dan komt Monique om de hoek kijken. Zij zorgt voor alle praktische zaken die erbij komen kijken om een groep jongeren op een specifiek schip te krijgen. Als de schepen ver weg in een haven liggen, gaat het ook om vliegtickets, hotels, etc.

Dit jaar heeft de STAN veel samengewerkt met de provincie Noord-Holland. Ter gelegenheid van Sail was er de Race2Sail van Den Helder tot IJmuiden. De schepen moesten voor minstens de helft aan jongeren aan boord hebben. Het projekt was een succes, ondanks het slechte weer. De patatgeneratie was wel vreselijk zeeziek, maar dat waren veel ervaren matrozen ook. Ramswinckel: "De enthousiaste jeugd ging er vreselijk hard tegenaan, hoe ziek ze ook waren. De meesten bezworen dat ze zeker nog eens het ruime sop gaan kiezen. Als avontuur dan, want om je beroep ervan te maken is toch een ander verhaal."
....terug naar overzicht beursblogs