Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Ochtendronde
Zondag 9 oktober 2005 11:00 uur

De Engelsman John Robinson van EMH maakt zijn eerste rondje over de drijvende steigers in de haven. In tegenstelling tot de afgelopen dagen is het kraakhelder. De zwaardere wolken die vannacht de regen brachten, trekken over het IJsselmeer weg. De lage ochtendzon op de schepen geeft een atmosfeer zoals je die elke zondagmorgen wenst te hebben.

John Robinson beklimt een nieuwe schouw om een foto te maken van de serene sfeer die de boten in de haven geven. Het schouwtje waar hij op staat is van een firma uit Heerenveen. Deze is nog maar een paar jaar geleden begonnen met de productie van nieuwe zeilschepen met een gedegen retro-look. De Deining is van alle gemakken voorzien en zeilt als de beste.

Dan wordt de zondagsrust verstoord door een doordringend gestamp. Dit is onmiskenbaar de Kromhout van Cees Dekker. John Robinson gaat er meteen op af.

Hij stapt aan boord van de Bruinvisch. Het oude monster braakt zijn zwarte rook uit. Het zware dreunen van de motor creƫert ritmisch kringen in het water. In Kromhout-Engels probeert Cees aan de Engelsman uit te leggen hoe het apparaat werkt. Hij moet hard schreeuwen om boven de herrie uit te komen.

Na een bezoek aan het originele roefje, praat het iets rustiger in het ruim ondanks de andere bezoekers. Cees heeft niet te klagen over belangstelling en blijft -zoals altijd- erg enthousiast. Zijn schaterlach overstemt de monumentale motor. Als zijn Engels het af laat weten, pakt Cees het boekje over zijn schip erbij en laat oude foto's zien. Robinson lijkt het Nederlands beter te verstaan dan Cees het Engels. Gelukkig is het geluid van de Kromhout een universele taal.


....terug naar overzicht beursblogs