Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

"Ik maak wat mij raakt," fotograaf Thijs Heslenfeld
Zaterdag 8 november 2008 14:00 uur

Thijs Heslenfeld is fotograaf. Hij is op de beurs met zijn boek Cold en staat in de stand van de Spiegel der Zeilvaart. Cold is uitgegeven in eigen beheer. Cold is een fotoboek over de Antarctica. Hij ging in 2005 en 277 in totaal 3 maanden met de clipper Europa mee het ijs in. “Ik zag een foto van de Europa in de witte wereld van de Zuidpool en dacht: dat wil ik ook.”

“Omdat ik als freelancer veel contacten in de tijdschriftenwereld heb, kon ik de verhalen van die eerste reis verkopen en zo de trip betalen. Toen ik in 2005 terug kwam, ontdekte ik dat de foto’s die ik gemaakt had erg aansloegen en er een markt moest zijn voor een boek.”

Zo eenvoudig was het niet. Uitgevers zagen er geen brood in of stelden absurde eisen. Daarom was hij gedwongen het in eigen beheer uit te geven. Het is een zeer verzorgd boek geworden. Hardcover en van goede kwaliteit papier. Behalve de schitterende foto’s van het werk op de Europa in weer en wind, de ijsbergen, pinguïns en robben staan er foto’s van de tragedies in de meedogenloze koude wereld. Skeletten van een walvis, kadavers, karkassen van gestrande schepen en vervallen huizen. “Fotografie is mijn passie. Ik wil geen boodschap uitdragen en wordt niet gedreven door idealisme. Ik maak wat mij raakt. En daarom gaat mijn werk over leven en dood, warmte en kou.

Veel romantische foto’s die aanslaan bij het publiek, zijn helemaal niet mijn favoriet. Een van de mooiste foto’s schoot ik toen we op weg waren naar een kolonie van 50.000 pinguïns met een groepje. Iedereen liep door maar mijn oog viel op een eenzame pinguïn. De ogen waren door een roofmeeuw uitgepikt aan de uitwerpselen om hem heen zag je dat hij daar al enige tijd stond. Die pinguïn stond heel rustig dood te gaan en niemand zag het. Mij raakte dit enorm en zo schoot ik een prachtige plaat.” Op de beurs heeft hij niet heel veel boeken verkocht, maar hij geniet ervan om contact te hebben met het publiek. Vooral als mensen bij de foto’s precies dat voelen zoals ik het bedoeld heb

De aandacht van Thijs is weg als een klein meisje met een lolly in de mond bij de stand in zijn boek bladert. “Zielig!” roept bij het zien van een foto met een dood dier. Thijs gaat meteen lachend in gesprek. “Waarom is dat zielig, iedereen gaat toch dood.” Hij is één en al passie. “Ik ga binnenkort weer een week naar de Antarctica om er nu eens van te genieten zonder door een lens te turen. Daarna ga ik een boek maken getiteld Hot. Over de binnenlanden van Australië waar het zo heet is dat er niets wil groeien.”

www.thijsheslenfeld.nl
....terug naar overzicht beursblogs