Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Kiek 'n Giek
Zondag 9 oktober 2005 12:15 uur

Schuitenmaker Piet Kraakman kreeg de oude Giek als een wrak. Het bootje is gemaakt op de Berewerf door Herman Zwart uit Wervershoof. De originele werf is nu in het Zuiderzeemuseum te zien. Kraakman was aanvankelijk niet van plan om de Giek op te knappen. Wel wilde hij het bewaren als model. Op zolder. Helaas viel het metalen schuitje met kano-uiterlijk uit de touwen en brak de punt. Kraakman repareerde de punt, maar een nieuwe punt op een verrot schuitje, leek nergens naar. Zo begon hij aan een totale reparatie. Alleen de spanten en roeidollen zijn hergebruikt.

Kraakman staat met zijn prachtige Giek op het voorterrein van de beurs. Een Giek werd in West-Friesland gebruikt door jagers, vissers en stropers. Ook tuinders gebruikten het naast hun grotere transportvaartuigen. Het bootje is erg snel vanwege het gewicht -nog geen 60 kg- en doordat het een kanomodel is. Een Giek wordt overigens voortgestuwd met riemen, zoals bij een roeiboot.

De Giek is gemaakt van 1 mm plaatstaal. Het vervangen was voor Kraakman eenvoudig want hij kon de oude platen zo overtrekken. De platen zijn op ouderwetse manier geklonken. Het probleem was het hout. Hij gebruikte hiervoor Oregon Pine. Maar de hoge kant van de plank moest 12 cm gebogen. Dat deed Kraakman met stoom. Het kostte drie planken om juiste ordering te krijgen.

De Giek op de beurs wordt waarschijnlijk wel verkocht. Kraakman wil echter voor zichzelf nog een andere bouwen. Om te bewaren als model. Of hij het ooit in productie neemt hangt van de vraag af. Waarschijnlijk acht Kraakman het niet.
....terug naar overzicht beursblogs