Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Varende vrouwen en het weer
29 oktober 2006

eeuwenlang stonden vrouwen op de kade met hun kroost aan de ene hand en een zakdoek in de andere om hun zeegaande mannen uit te zwaaien. Een vrouw aan boord was zeldzaam en ongewenst. Varen was een mannenzaak, en eigenlijk is dat nog steeds zo. Hoewel steeds meer vrouwen als schipper of maat werken, is de wereld van de klassieke schepen nog overwegend een mannenwereld. Als het aan ScheepsWijs ligt, komt daar verandering in; te beginnen op de komende beurs. Marianne van der Linden nodigt vrouwen uit aan boord van de Vissermanaak HA 4. Tijdens de beurs krijgen deze toekomstige she-captains gratis een korte cursus in zeilen en manoeuvreren. De achtergebleven mannen krijgen op de kade begeleiding bij het uitzwaaien en uithuilen.

Als therapie leert meteoroloog Mario Bertelink hen om het plaatselijke weer te beoordelen, te voorspellen en om gevaarlijke weerssituaties te herkennen. Hij weet alles van actuele weerkaarten en weersveranderingen. ScheepsWijs speelt zo met de twee grootste onzekerheden in het leven van zeilende mannen: vrouwen en het weer.

Opgave voor de korte vaarcursussen: tijdens de beurs op Lemsteraak Ronde Walvis. De lessen weerkunde zijn dagelijks om 11.00, 13.00, 15.00 en 17.00 uur op Lemsteraak Senta. Beide activiteiten zijn gratis. Meer info: www.scheepswijs.nl

www.scheepswijs.nl
....terug naar overzicht beursblogs