Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Veilig varen voor zeekoters met zeilkotters
4 november 2006

De gemiddelde Nederlander denkt bij een kotter meteen aan een vissersschip dat met druipende netten en bakken vol verse vangst afmeert in een kleine haven. Ze hebben gelijk. De zware dieselboten die jacht maken op garnaaltjes, of scholletjes en tong met boomkorren van de zeebodem schrapen, luisteren naar de naam 'kotters', viskotters. Ook het loodswezen en de douane vaart vaak met kotters. De naam komt van 'cutter'; snelle houten zeilschepen uit het Engeland van de 18e eeuw. Met hun specifieke rompvorm bleken deze zeilers een groot succes. Afgeleiden van deze 'cutters' bevolken sindsdien de wereldzee├źn in talloze variaties en vele maten, al zijn de zeilen allang verdwenen.

Vandaar dat de kotters die aangesloten zijn bij behoudsorganisatie Stichting Kotterzeilen meestal ouder zijn dan 50 jaar, of nieuw gebouwd naar oude tekeningen. Deze zeilende zeeschepen komen niet alleen uit Nederland. Ook veel Scandinavische, Franse, Engelse, Ierse of Belgische zeilende zeekotters zijn tegenwoordig in handen van Nederlandse liefhebbers. Liefhebbers die wel eens verder willen kijken dan het IJsselmeer en andere binnenwateren. Maar zeilen op die onmetelijke zoute vlakte met zijn verraderlijke krachten is geen sinecure. Handelen volgens het spreekwoord 'al doende leert men', is alleen maar goed voor de werkgelegenheid van reddingsdiensten.

Daarom organiseert de Stichting Kotterzeilen veiligheidscursussen voor startende zeegaande schippers en maten. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de persoonlijke veiligheid, de inrichting van de schepen, het gedrag van zeekotters en slechtweertactieken. Naast theoretische lessen aan de wal, gaan de ketelbinkies onder begeleiding vier dagen de zee op, om te oefenen met uitgevallen apparatuur, reddingsmiddelen en de voorbereidingen op stormen en ander onweer.

Tijdens de Beurs Klassieke Schepen kunnen aankomende kotterzeilers dagelijks uitgebreid kennismaken met deze training. Een docent geeft een inleiding over een bepaald onderdeel van de cursus en vervolgens is er een veiligheidsinspectie op de kotter 'EOS'.
....terug naar overzicht beursblogs