Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Ms.Friesland, de 2500ste
7 november 2006

Nog een paar nachtjes slapen, dan is het zover. Bij de verjaardag van de Beurs Klassieke Schepen wordt een extra feestelijke wimpel gehesen. Het is de blauw-witte wimpel met de tekst 'Varend Monument'. Deze vaandel is reeds 2499 keer uitgereikt, dus is de 2500ste een bijzondere mijlpaal. Een mijlpaal die gereserveerd is voor een heel bijzonder schip dat tegenwoordig Enkhuizen als thuisbasis heeft: de vijftigjarige MS Friesland.

Het Nationaal Register Varende Monumenten oordeelt dat het passagiersschip aan alle criteria voldoet om zich met ingang van 10 november bij de historische familie te mogen voegen. Na de officiële bekendmaking (vergeet even dat u dit verhaaltje heeft gelezen en toon u blij verrast) wordt de wimpel uitgereikt en op het schip gehesen. De MS Friesland verdient deze A-status omdat het schip ouder is dan vijftig jaar, zich nog nagenoeg in de oorspronkelijke staat bevindt en onder Nederlandse vlag vaart. Daarnaast was het lange tijd beeldbepalend op de Wadden toen het, van 1956 tot 1982, van Harlingen naar Terschelling tufte.

Tegenwoordig vervoert de veerboot passagiers tussen Medemblik en Enkhuizen als onderdeel van een nostalgische trip voor toeristen. De MS Friesland is 52 meter lang, heeft een 650 pk motor aan boord èn vanaf vrijdag een mooie wimpel.


....terug naar overzicht beursblogs