Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Varend Erfgoed krijgt erkenning met eigen Restauratiefonds
Vrijdag 10 november 2006 12:00 uur

De heer J. Jessurun, vice-voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds, opent vandaag de tiende Beurs Klassieke Schepen in Enkhuizen met het nieuws dat het Varend Erfgoed voortaan over een eigen restauratiefonds beschikt. Eigenaren van schepen ouder dan vijftig jaar kunnen bij het nieuwe fonds een lening krijgen met extreem lage rente ten behoeve van onderhoud en restauratie. Daarmee haalt Jessurun het behoud van deze mobiele monumenten uit de hobbysfeer. Varend erfgoed staat nu op één lijn met de monumenten op de wal.

De tiende internationale Beurs Klassieke Schepen is dit weekend in de haven van Enkhuizen. Jessurun constateert in zijn openingsspeech dat de grote populariteit van maritieme evenementen te danken is aan de aanwezigheid van klassieke sleepboten, tjalken, botters en ander varend erfgoed. Deze oude schepen zijn er nog dankzij het harde werk van enthousiaste vrijwilligers. Jessurun vindt het erg belangrijk dat deze mensen beter in staat gesteld worden om op professionele wijze de restauratie ter hand te nemen. Daarvoor is veel geld nodig. De nieuwe Varend Monument-Lening is een flinke stap in de richting van het duurzame behoud van deze oude schepen. Het Nationaal Restauratiefonds en het VSBfonds hebben een half miljoen Euro als startkapitaal in het project gestoken.

Jessurun hoopt dat een staatssecretaris of minister de Beurs Klassieke Schepen komt bezoeken om te “beseffen dat je wel op vrijwilligers mag steunen, maar niet op hen mag leunen.” Hij acht overheidssteun noodzakelijk om de varende monumenten voor de toekomst te behouden. Dat is overigens niet af te lezen aan de Beurs Klassieke schepen. Hier werd het 2500ste officiële varend erfgoed certificaat uitgereikt aan voormalige veerboot, de vijftigjarige MS. Friesland. Verder is de jarige beurs met 100 schepen en 160 exposanten groter dan ooit. Het publiek kan genieten van demonstraties, cursussen, films, lezingen en discussies. De Beurs Klassieke Schepen is de spil van het nationale varende erfgoed. De professionaliteit waarmee de bedrijven zich hier presenteren, bewijst dat de branche de kinderschoenen allang is ontgroeid. De erkenning in de vorm van het nieuwe restauratiefonds lijkt dan ook volledig terecht.

De heer J. Jessurun is vice-voorzitter van het Nationaal Restauratiefond en lid van het Comité van Aanbeveling van het Nationaal Register Varende Monumenten. Jessurun was eerder secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Voorzitter van de Raad voor Cultuur. Hij opent de Beurs Klassieke Schepen op vrijdag 10 november om 11 uur.
....terug naar overzicht beursblogs