Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Ron de Vos schrijft historische maritieme roman met een boodschap
Vrijdag 10 november 2006 15:00 uur

Ron de Vos leeft en woont al lange tijd in Bretagne. Dit Franse schiereiland heeft zo'n sterke band met de zee dat het voor De Vos een grote inspiratiebron is. Hij is namelijk maritiem onderzoeksjournalist en schrijver. Zijn boek Nederlandse Clippers is een standaardwerk.

Vandaag verschijnt bij uitgeverij De Spiegel der Zeilvaart een roman van zijn hand. "Ik schrijf altijd hele technische verhalen over schepen en had een sterke behoefte om de mens op die schepen eens centraal te zetten", vertelt De Vos achter een tafeltje met een grote stapel van zijn pas verschenen 'De Race'.

De Race vertelt het verzonnen verhaal van een race tussen een clipper en een stoomschip. "Eigenlijk staat dit verhaal symbool voor de vooruitgang. Toen ik hoorde dat de Industriƫle revolutie aan de basis staat van het broeikaseffect, wilde ik daar iets mee doen. Het stoomschip verbeeldt in dit verhaal de vooruitgang." Model voor De Race stond 'Het fregatschip Johanna Maria' dat Arthur van Schendel in 1930 schreef en in de jeugd van De Vos verplichte literatuur was op school.

Geheel verzonnen is het boek niet. De clipper in het verhaal is echt gebouwd in opdracht van kapitein Cornelis Abrahamszn. Deze schreef zeer gedetailleerde logboeken waarin hij zowel de schepen beschreef als de mensen erop. Hij stond model voor de strijdende kapitein Van Linden op de clipper Elisabeth. Die overigens een dichter, een verhalenverteller en een filosoof aan zijn zijde vindt. Een gegeven dat het boek volgens De Vos wel bijzonder maakt. Ook het stoomschip in het verhaal is in 1865 echt vertrokken.

Tijdens de beurs signeert Rond de Vos zijn boek in de stand van de Spiegel der Zeilvaart. Ook geeft hij twee keer een lezing. Daarin koppelt hij de technische verhalen uit zijn Clipperboek met de personages uit de roman. Zondag om 12.30 kunt u naar De Vos luisteren op de Terra Nova.


....terug naar overzicht beursblogs