Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Oudste schroefstoomboot, 100ste schip op beurs
Vrijdag 10 november 2006 19:00 uur

De Rosalie heeft de eer het honderdste schip van de beurs te zijn. Schipper en mede-eigenaar Joop Vos wist het nog niet, maar vindt het erg leuk. De Rosalie heeft meer uitzonderlijke kenmerken. Zo is het de oudste schroefstoomboot van Nederland en wellicht zelfs in Europa. In 1873 werd het in opdracht van defensie gemaakt als torpedosleper. Verder is heeft het als enige een werkende diagonale compound machine aan boord en een Schotse ketel die in 1912 gemaakt werd bij D.Goedkoop; de voorloper van de Kromhoutfabriek.

Tot 1922 was het schip in rijksdienst; daarna kwam het in particuliere handen. De huidige eigenaren Binkey Kok en Joop Vos kochten het in 1983. Ze proberen de stomer zo origineel mogelijk te houden maar hebben toch wat kleine wijzigingen doorgevoerd, zoals een nieuwe stuurhut en een roefje voor. Beide mannen gebruiken het schip om naar evenementen te gaan, samen met enkele vrijwilligers die hen helpen. Vrouwen zijn niet welkom in de ploeg. "Een stoomboot is jongensland; vuurtje stoken en met water aan de slag. Bovendien word je er vies van. Wij willen geen gezeur aan boord dus hebben we de afspraak gemaakt dat er geen vrouwen meegaan." aldus Joop Vos.

De Rosalie meet 19 meter lang en heeft 95 pk aan boord. Op de stoomboot kunt u een boekje over de geschiedenis kopen, geschreven door Binkey Kok. De Rosalie is één van de ongeveer twintig stoomboten van Nederland, die samen de Vereniging Stoomvaart vormen.


....terug naar overzicht beursblogs