Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Huldiging Cees Dekker
Zondag 12 november 12:00 uur

Van de week kreeg Cees Dekker een telefoontje dat de FONV de standbemanning op de beurs niet kon rond krijgen. Hij moest zondag absoluut komen helpen. Dus zegden Cees en Marijke alle afspraken af en togen naar Enkhuizen. De bevlogen botterzeiler had nog niets door toen het een drukte van belang was bij de stand. Tot Thedo Fruithof zonder aankondiging een toespraak hield. Er waren bloemen en zoenen. de bescheiden Cees Dekker kreeg een huldiging. In augustus was hij na 20 jaar gestopt als secretaris van de Federatie Oud Nederlandse Vaartuigen.

Toen Cees Dekker twintig jaar geleden de botter BU9 kocht, werd hij meteen lid van de Vereniging Botterbehoud. Het duurde niet lang voor hij secretaris werd bij de koepel Federatie Oud Nederlandse Vaartuigen. "Er waren toen maar vier behoudsorganisaties en verder niets. Er was dus veel werk aan de winkel, vooral op bestuursgebied. Al gauw groeide de federatie en bij ons kwamen bergen met post binnen, vooral nadat we 15 jaar geleden met het register waren begonnen. Binnen een jaar schreven we 1500 schepen in." Dat Nationaal Register Varende Monumenten was wat Dekker betreft zijn grootste bijdrage aan het FONV. Bij de opening van de beurs werd het 2500ste schip ingeschreven.

"Ik begon uiteindelijk maar zelf met een database van schepen omdat het praten met verschillende partijen eindeloos duurde. In totaal was het vier jaar werk. We noteerden naam, afmetingen, materiaal, motorspecificaties, de geschiedenis en het gebruik van het schip." De FONV kreeg voor het register in 1996 de Herny Ford European Conservation Award en in 2003 de Prins Bernhard Cultuurprijs. Inmiddels is het register officieel erkent en bestaat de Federatie uit 14 behoudsorganisaties en heeft het een eigen bureau met veel enthousiaste vrijwilligers.

Van zijn opvolgers vraagt de nog steeds bevlogen Dekker, toch vooral aandacht te houden voor de historie van de scheepvaart en voor het authentiek restaureren en behouden van de schepen. "Steeds vaker zie je traditionele schepen met plastiek touwen en zeilen, wel gemakkelijk in onderhoud maar het historisch besef verdwijnt omdat het allemaal steeds commerciƫler wordt." Zelf blijft hij het goede voorbeeld geven. "Mijn eigen botter is zo origineel mogelijk, ondanks dat we bijna altijd zwaar gehandicapte kinderen meenemen aan boord. Dat gaat heel goed. We hebben toen voor een botter gekozen omdat de rolstoel van onze dochter er zonder veel aanpassingen in ging." Dekker stopt trouwens niet helemaal met de FONV. Het postadres rust nog steeds bij hem en hij blijft de website doen.
....terug naar overzicht beursblogs