Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Vlas versus Katoen
Zondag 12 november 14:00 uur

Bij de stand van de Stichting Behoud Blazer staan twee mannen lange tijd met lapjes stof in de handen. Ze voelen, draaien, ruiken en praten over de textielmonsters. Het zijn Kees Hos en Karel Helder en het lijdend voorwerp is gemaakt van vlas. Karel Helder moet voor zijn Bu61 een nieuw grootzeil. Hij heeft daarvoor 80 strekkende meter stof nodig. En hij is niet de enige.

Na de tweede wereldoorlog zijn alle nieuwe zeilen van katoen gemaakt. Maar toen de FONV vorig jaar drie km bestelde voor alle behoudsorganisaties, werd de partij afgekeurd. Het katoen was slecht geweven en te slap. Tot overmaat van ramp bleek een betere kwaliteit ook niet meer te vinden.

Vóór het katoenen tijdperk zeilden de schepen met zeilen van vlas. De vezel van vlas is veel langer en is twee tot drie keer zo sterk als katoen. Het is echter ook twee keer zo duur. Alleen de armoezaaiers onder de schippers voeren met katoenen zeilen. In de Tweede Wereldoorlog holde de kwaliteit van vlasdoek achteruit. Er zat te veel rek in en de bolling was niet goed. De schippers stapten allemaal over op katoen en kankerden over het vlas. En zoals dat gaat met visserslatijn, werd het steeds erger en erger. Slechter dan vlas was er niet.

Het kost Kees Hos dan ook erg veel moeite om de huidige generatie booteigenaren te overtuigen dat het vlasdoek, dat hij via een Engelse zeilenmaker bij de Schotse weverij JT Inglis in Dundee heeft gevonden, van superieure kwaliteit is. Uiteindelijk schaft de FONV 1000 meter aan; ongezien. Karel Helder vindt het helemaal niets maar moet noodgedwongen tot aanschaf overgaan. Op de beurs ziet hij het materiaal voor het eerst en Helder is laaiend enthousiast. Kees Hos laat trots de nieuwe fok van de bLazer TX33 zien. Door vrijwilligers is het vlasdoek met 40.000 steken helemaal met de hand genaaid en met cachou getaand. Het resultaat is overtuigend, maar het doek moet natuurlijk nog wel onder zeil bewijzen. Hos en Helder kennen echter geen twijfels meer.

Hos en Helder snappen niet dat er maar 1000 meter van de stof is besteld. Des te groter de bestelling, des te lager de prijs. Er is al 700 meter verkocht. Wie dus nieuwe zeilen moet hebben, kan beter maar snel bij de FONV aankloppen.


....terug naar overzicht beursblogs