Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Portugezen op de beurs
7 november 2007

De rivier de Taag bij Lissabon vormt een waterrijk gebied waar al sinds de Phoeniciƫrs schepen varen. Lissabon heeft zich ontwikkeld dankzij de scheepvaart in het achterland, zoals Amsterdam en Rotterdam konden groeien dankzij de ligging op een overgangsgebied tussen de oceanen en het binnenwater.

Tijdens de Beurs Klassieke Schepen laat het museum Ecomuseo Municipal do Seixal zien wat het in huis heeft. Seixal ligt aan de Taag schuin tegenover Lissabon. Het museum toont de zoutexploitatie en het transport daarvan. Ook geeft het een inkijkje in de belangrijke kurkindustrie van deze plaats. Daarnaast houden ze er een getijdemolen in stand. In een apart gebouw is een maritiem museum ondergebracht over de visserij en de vrachtvaart. Het museum vaart met twee voormalige zoutvaarders met bezoekers. Tijdens de Beurs zijn er twee films uit Portugal te zien. Een boeiende documentaire over de gevolgen van de aanleg van de grote bruggen over de Taag. Dat is te vergelijken met de gevolgen van de Afsluitdijk voor de visserij in het Zuiderzeegebeid. Verder een unieke film over de bouw van een Rabelo, een vrachtscheepje waarmee vroeger de port naar Porto werd gebracht.

Typisch van dit omvangrijke rivierlandschap zijn de vele rijk en fleurig beschilderde schepen. Daarvan zijn er nu nog ongeveer 80 houten schepen over. Maar mede door de inspanningen van het museum is er momenteel weer veel belangstelling voor deze schepen. Er zijn zelfs een paar werven overgebleven, evenals een zeilmakerij. De schilder Diogo Gomes laat tijdens de beurs zien hoe deze boten worden beschilderd. Met een zwierige penseelstreek maakt hij bloemmotieven, letters of hele taferelen bijvoorbeeld ontleent aan het stierenvechten. De museummedewerkster Elisabete Curtinhal geeft tijdens de beurs een lezing over dit typische schilderswerk.


....terug naar overzicht beursblogs