Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Varen met vracht
8november 2007

Zoals ieder jaar zijn er op de beurs een aantal forumdiscussies. Op zondag gaat het bijvoorbeeld over het opnieuw zeilen met vracht. Traditionele bedrijfsvaartuigen worden de laatste jaren behouden dankzij de nieuwe functie die ze krijgen: het varen met gasten. De unieke Nederlandse chartervloot is daar al jaren een prachtig voorbeeld van. Tijdens de beurs komt ook het oorspronkelijke aspect van ‘lading’ weer aan de orde: echte vracht.

Cees Dekker schipper van de dektjalk Bruinvisch laat de goedbetalende zeilliefhebbers soms even aan de kade staan om het schip weer met schelpen te vullen. Tijdens de Beurs Klassieke Schepen vertelt de schipper over hoe het is om met ‘echte’ lading te varen en hoe het schip zich dan gedraagt.

Daarnaast praten drie jonge mensen over hun serieuze plannen om de zeilende vrachtvaart nieuw leven in te blazen. Zij bouwen aan een houten schoenerbrik Tres Hombres onder de leus ‘Van A naar B zonder CO2!’. Om de discussie over zeilen te illustreren, demonstreert de IJsselaak ‘Door Gunst Verkregen’ een zelflosinstallatie waarmee vroeger zand werd gelost. Dit schip is weer helemaal in de oude staat terug gebracht.


....terug naar overzicht beursblogs