Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

De wind trekt aan
8 november 2007

Het is donderdagavond half acht. Een schamel lampje verlicht het toetsenbord. Hier in de voormalige keuken van de Belgische Spits Arthur is mijn ge├»mproviseerde kantoortje voor de duur van de beurs. Buiten is het onstuimig. Wind en regen teisteren het dek. Het giert en klettert om de kajuit. De wind heeft hier op de kop van de Gependam vrij spel. Vannacht moet een heuse storm opsteken en we vrezen voor de gerookte haringen van Ren├ę. Maar misschien vangt de tweede beurstent, die hier aan het eind van de Gependam staat, de grootste krachten wel op. De Kaap, zo heet deze beurstent heel toepasselijk. Hier staan vooral kleinere zeilschepen opgesteld. Het lijkt al bijna af, maar er worden nog steeds boten naar binnen gereden.

Tot het begon te schemeren was het nagenoeg droog. De wind trok al wel aan en de donkere wolken dreigden. Maar op de smalle toegangsweg tot de dam stonden de busjes met trailers en aanhangers in een vrolijke file. Veel standhouders kennen elkaar van vorige edities van de Beurs Klassieke Schepen. Binnen in de tenten was iedereen rustig en bedaard aan het werk. Het onheilspellende weer was een geliefd gespreksonderwerp, maar er werden vooral nieuwtjes uitgewisseld. Veel stands waren al helemaal klaar voor de bezoekers van morgen. Zo staan alle boeken en tijdschriften van de Spiegel der Zeilvaart al keurig in de schappen. Wim de Bruijn dekt in de middag zijn waren al af. Hij houdt komend weekend twee nieuwe uitgaven ten doop. Toch zijn er ook mensen die het er op aan laten komen. Sommige plekjes zijn op het bord van de eigenaar na, helemaal leeg. Dat geldt ook voor de Hydrograaf. Daar is komend weekend een deel van de catering. Nu zit ik er in mijn uppie aan een eenzaam kopje koffie. Speciaal voor mij gezet, terwijl ik mijmerend naar de Beurstent links en de dijk van Lelystad naar Enkhuizen rechts kijk.

Morgen is er vast geen plekje meer te krijgen. Wat een mooi schip is dit toch. Sinterklaas heeft de Hydrograaf volgende week alweer ingehuurd voor het nationale welkomstfeest. Vanavond komen eerst nog alle verwaaide en doorweekte vrijwilligers hier samen om de instructies te ontvangen.

Hier in dit logboek krijgt u komende dagen meer bijzonderheden te lezen over de tijdelijke bewoners van de Gependam en hun passie voor het traditionele schip. Kijk ook eens naar de fotopagina van deze rubriek. Op deze site van Klassieke Schepen kunt u overigens alles vinden over de beurs. Zo kunt u thuis al uw route uitstippelen en bepalen waar u vooral naar wilt komen kijken of hoe uw toekomstig schip er uit ziet.
....terug naar overzicht beursblogs