Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

We zijn er klaar voor
Vrijdag 9 november 2007 09:00 uur

De eerste beursdag is aangebroken. De zon schijnt fel tegen de verre donkere wolken en de wind huilt om de masten. De aangekondigde storm viel reuze mee. Af en toe begon een fikse bui met hevige rukwinden. Er is geen enkele schade. Alleen enkele uit de kluiten gewassen piepschuimen haringen van de stand van René kozen het ruime sop.

Over een kwartier gaan de deuren open. De standhouders schikken nog eens hun boeken, foto's, jassen, kompassen, en andere waren. Hier en daar wordt nog wat in elkaar getimmerd, maar de beurs is af. Klaar voor de bezoekers en klaar voor de opening.

De opening van de beurs is 11:00 uur. Mevrouw Nathalie Hesketh, lid van de Maritime Policy Task Force van de Europese Commissie krijgt als eerste uit handen van de vicevoorzitter van EMH het verslag van het 6e European Maritime Heritage Congres (Rotterdam, april 2007). Daarna verricht zij de opening. De EU Taskforce houdt zich bezig met het voortbestaan van de scheepvaart. Daarbij gaat om het volgende probleem: te weinig Europeanen zien het belang van de koopvaardij en te weinig jonge mensen kiezen voor deze bedrijfstak. De EMH constateert tijdens haar congres dat tegelijkertijd maritieme evenementen miljoenen bezoekers trekken en daarmee belangrijk zijn voor de plaatselijke economie. Ook bevorderen zulke evenementen met traditionele schepen het algemeen maritieme bewustzijn. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het bevorderen van vaardigheden, door sailtraining en door educatie. De koopvaardij kan hier haar voordeel mee doen. Zeker als deze bewustwording beter wordt aangestuurd met Europees beleid. EMH heeft na haar congres aanbevelingen gedaan voor mogelijk beleid. Het congresverslag dat mevrouw Hesketh uitgereikt krijgt, luistert naar de titel ‘Sailing into Europe’s future’.

Na de opening is het spel echt op de wagen. Ik zal u ervan berichten, maar u doet er beter aan om naar Enkhuizen te komen. Parkeren op de parkeerplaats van het Zuiderzeemuseum aan het begin van de lange dijk. Daar vaart de pond u naar het beursterrein.
....terug naar overzicht beursblogs