Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Beurs Feestelijk ingeluid
Vrijdag 9 november 2007 11:30 uur

Om elf uur is de beurs al een uurtje 'los'. Rondom de koffiecorner achterin de Beurspleintent is het een drukte van belang. Standhouders, bezoekers en genodigden zijn hier niet alleen om zich te laven aan de hete koffie, maar vooral om niets te missen van het spektaculaire openingsprogramma. Als Thedo in groene kiel en met zijn zwarte hoedje uit de klederdrachtdoos op zijn grote schelp toetert, weet iedereen dat het driedaagse evenement van start gaat. De diepe tonen uit de schelp krijgen een onheilspellend karakter wanneer precies op dat moment de tent begint te schudden onder de hevige windvlagen. Even gaan ieders ogen richting de metalen spanten die uiteraard geen krimp geven. Volgens Thedo is zelfs windkracht 12 geen probleem en dat is het bij lange na niet.

Na een korte inleiding geeft Thedo de delegatieleider van Portugal de gelegenheid om een prachtig geschilderd naambord aan Nathalie Hesketh te overhandigen. Die kan zo op haar eigen bootje. Met de komst van Per Jessing, de Zweedse vice-president van de EMH, European Maritime Heritage, krijgt de opening een officieel tintje. Na een korte speech overhandigd hij het eerste exemplaar van het jaarverslag van het EMH congres aan Nathalie. Nathalie Hesketh is lid van de Maritime Policy Task Force van de Europese Commissie en heeft onder andere de traditionele scheepvaart in haar portefeuille.

In haar speech benadrukt ze het belang van het behoud van oude schepen en de bijbehorende ambachten. In het enorme veld dat het Europese maritieme beleid als geheel omvat, is de EMH een volwaardige en serieuze gesprekspartner.

De organisatie tot behoud van het maritieme erfgoed misschien geen economische macht als de vrachtvaart of de visserij, maar vertegenwoordigd wel een uitermate rijk en belangrijk cultuurgoed. Daarom is de EMH een gelijkwaardige gesprekspartner en worden de belangen van de traditionele scheepvaart evenwichtig meegewogen.

Na deze woorden was het Reinier Sijpkens die op spectaculaire wijze de beurs opende. Hij is bekend als muzikale clown die met trompetten, klokken en een orgeltje, in een heel klein bootje de grachten van Amsterdam onveilig maakt. Vanwege de golfslag besloot hij deze keer zijn act op het droge te houden. Na twee korte duetten tussen zijn trompetjes en het orgeltje, deelde de jolige muzikant tientallen kleine kerkklokjes aan het publiek uit. De klokken hadden verschillende stemmingen. De grootste bellen waren voor Nathalie en Thedo. Iedere toon kreeg een cijfer toebedeeld en vervolgens dirigeerde Reinier het bellenconcert. Terwijl hij aan het orgel draaide, riep hij een cijfers en speelde het publiek de bijbehorende klokken. Zo ontstond een prachtig menselijk carillon, waarbij ook de gasten uit Frankrijk, Engeland, Portugal en Duitsland zich kostelijk vermaakten. Het was de meest vrolijke opening van de beurs in jaren.


....terug naar overzicht beursblogs