Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Het verhaal van Vito Dumas
Vrijdag 9 november 2007 13:30 uur

In de jaren vijftig las hij het verhaal voor het eerst. Twintig jaar later kwam hij het boek in Zwitserland tegen in een Duitse vertaling. Een belabberde vertaling. Daarom besloot de docent Frans Sicco van Albada het zelf maar te vertalen. Het gaat om het verhaal van Vito Dumas die als solozeiler in 1942 de wereld rond voer. Hij koos daarvoor de moeilijkste route: de Roaring Forties oftewel de 40ste breedtegraad. Dan vaar je onder Kaap Hoorn en Kaap de Goede Hoop door geteisterd door de meest verschrikkelijke omstandigheden. Kou, hoge golven en heftige stormen. Hij overleefde het en schreef een boek.

Zijn ervaringen als zeezeiler worden tot op heden door moderne zeezeilers gebruikt. En dat terwijl Dumas een selfmade zeiler was. Eigenlijk hield hij van lange afstandszwemmen. De Argentijn was in Engeland om het Kanaal over te zwemmen en besloot zelf terug naar huis te zeilen. Kocht een volledig ongeschikt schip en stak zonder noemenswaardige zeilervaring de oceaan over. Zo is zijn passie begonnen. Hij liet een speciaal schip bouwen -een 9,5 m Spitgatter van hout- en maakte zijn vermaarde solo wereldreis.

Sicco van Albada begon zijn vertaling dus met een Duits exemplaar. In de loop der tijd vond hij ook een Frans en een Engels exemplaar. Alle drie vertalingen uit het oorspronkelijke Spaans. Zo ontstond het boek: Vito Dumas, De Eerste Solozeiltocht rond de Wereld door de Roaring Forties. Uitgegeven door de Arbeiderspers en verkrijgbaar op de beurs. De favoriete passages van Albada: daar waar Dumas overweegt om zijn arm vanwege een ontsteking te amputeren -gelukkig hoeft dat uiteindelijk niet- en het verhaal waarbij hij over de golven surft tijdens een vliegende storm.


....terug naar overzicht beursblogs