Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Duurzaam de pot op
Zaterdag 10 november 2007 12:00 uur

Wie de tent op het Beursplein binnenkomt, wordt uitgenodigd voor een bijzondere stoelgang. In een klein nagebouwd wc'tje staat een op het eerste gezicht normale toiletpot. Het is de Nonolet: non = niet, olet = geur. De Nonolet is watervrij composttoilet. Je kunt deze milieuvriendelijke toiletpot overal neerzetten, dus ook op een boot. De Nonolet is het eindproduct van tientallen jaren praktijkonderzoek van Siets Leeflang, oprichter van De Twaalf Ambachten in Boxtel. Dochter Lieselot nam het idealistische bedrijf twee jaar geleden van haar vader over. "Mijn vader startte de Twaalf Ambachten in 1978. Ik hielp altijd al één dag per week. In mijn jonge jaren heb ik zoals alle pubers geprobeerd me af te zetten tegen mijn ouders, maar ik was het te zeer eens met de achterliggende gedachte."

De Twaalf Ambachten is een centrum voor ecologische techniek dat zich bezig houdt met het ontwikkelen van duurzame producten en het creëren van kleinschalige werkgelegenheid in deze sector. Aanvankelijk richtte het zich op voorlichting via het organiseren van Memobeurzen, het opzetten van een klussenbus en de fabricage van tegelkachels. De tegelkachels zijn gebleven, verder geven ze veel voorlichting over semi-ondergronds bouwen, maar momenteel is waterzuivering de belangrijkste poot. De Nonolet is het enige product dat het bedrijf verkoopt.

"We hebben zelf twee van deze toiletten in huis. We zijn met ons vieren en moeten het toilet eens per maand legen. Natuurlijk heb ik wel eens woorden met mijn man over wie dat doen moet, maar het stelt eigenlijk weinig voor. Je haalt de zak met pulp eruit en doet die in een andere zak, maakt de bak even schoon en hangt er een nieuwe zak in. Dat is alles " vertelt Lieselot. Composttoiletten waren in het verleden grote installaties, onhandig in gebruik en niet reukvrij. Bij de Nonolet leg je een papieren handdoekje op de boodschap, stampt dit aan en klaar is kees. "Darmbacteriën veroorzaken de stank. Het vezelrijke papier brengt zuurstof bij de bacteriën en dan kunnen ze hun werk niet doen. Dus is er geen stank. Het enige dat reukvrij afgevoerd wordt is de urine. De rest kan bij het gft."

Bezoekers kijken natuurlijk een beetje sceptisch naar deze toilet. "Zo straks kwam er een man die de Nonolet al kent omdat het een kennis van mijn vader is. Hij zei er nog steeds niet aan te willen ondanks dat een vriend al twee jaar eentje heeft en er zeer tevreden over is. Blijkbaar moet je nogal wat overwinnen om waterspoeling over boord te zetten." zegt Lieselot. Het is wel zo dat de Nonolet voor de watersector erg interessant is en misschien ook wel noodzaak omdat er vanaf 2009 niet meer op het wateroppervlak geloosd mag worden. Daarom maakt De Twaalf Ambachten binnenkort ook een kleine uitvoering van de Nonolet.www.12ambachten.nl
....terug naar overzicht beursblogs