Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Van bootsjongen tot schilder aan de Taag
Zaterdag 10 november 2007 14:00 uur

Zijn vader was schipper in de rivierdelta van de Taag. Hij voer op een kleurig beschilderd houten zeilschip zoals er in die tijd vele waren. In hun wijkje Sarilhos Pequenos in het dorp Moita waren alle vaders schipper en gingen alle jongens na de basisschool met pa mee aan boord. Zo ook Diogos Gomes. Hij is geboren in 1946 en ging vanaf 1959 als dertienjarige jongen varen. "We vervoerden van alles; olie in grote tanks, wijn in vaten of varkensvlees. Onze zeilschepen brachten deze lokale producten naar de grote internationale schepen die de waren over de wereldzee├źn verspreidden." vertelt Diogos. "Het zeilen ging dag en nacht door want we waren afhankelijk van het tij. Soms bleven we dagen op het water en aten en sliepen op het schip." Diogos werd later schipper, net als zijn vader. Nooit waren ze zelf eigenaar van de boten. Dat waren grotere bedrijven of rijke particulieren die een hele vloot hadden.

Diogos heeft in zijn leven op de schepen veel meegemaakt: "Op een keer lagen we met ons houten zeilschip tussen twee grote vissersschepen. We losten zout waar de schepen op volle zee de kabeljauw mee inmaakten. Het weer was ruig en er stak een storm op. 's Nachts om vier uur werden we wakker en zagen onze spullen door de boot drijven. De golven waren zo hoog dat ze de boot binnenkwamen en het schip kwam dieper en dieper te liggen. We dreigden te zinken. We waren allemaal ervaren scheepslui, maar nu werkelijk doodsbang dat we het niet zouden halen. Slechts met de grootste moeite haalden we zeilend op die stormachtige wind en in volledige duisternis de haven."

Diogos begint rond zijn veertigste met schilderen. Hij leert het bijna uitgestorven ambacht van scheepsschilder, waarbij hij schepen van traditionele beschilderingen voorziet. In felle kleuren schildert hij bloemmotieven, stierengevechten of heiligen op de scheepshuid. Op de beurs geeft hij demonstraties van zijn prachtige werk.


....terug naar overzicht beursblogs