Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Punters zijn prachtig
Zaterdag 10 november 2007 16:00 uur

KamperPunter in de haven van de beurs Vier jaar geleden kwamen een aantal punterliefhebbers uit de kop van Overijssel bij elkaar. Het moest er maar eens van komen. Tussen al die zovele behoudsorganisaties voor de verschillende scheepstypes, mocht de punter niet ontbreken. De Stichting Punterwezen was geboren. Doelstelling: het behoud van de authentieke houten punters, oud en nieuw. En tot hun eigen verbazing verwierven ze in no time 150.000 euro van het Europese Leader+ programma om de nieuwbouw van punters te stimuleren. "We gingen in zee met twee houten punterwerven in Giethoorn. Ze waren beiden bijna ter ziele want opdrachten kwamen slechts zelden binnen. Wij konden aspirant kopers een subsidie op hun nieuwe punter bieden en zo zijn er nu dertig nieuwe houten punters gebouwd en komen er nog vijf. Ze worden meestal voor recreatie gebruikt, maar er zijn er ook die bedrijfsmatig voor riet of vis gebruikt worden." aldus de trotse voorzitter Bert Nijland. Zojuist reikte hij een prachtig nieuw boek over punters uit aan Thedo Fruithof, organisator van de beurs, die ooit in een vorig leven als conservator van het Zuiderzee museum meewerkte aan een film over punters.

'Gieters gevaer van botie tot bok' zo luidt het boek van schoolmeester en schrijver Niek van Sigtenhorst. "Een botie is de kleinste punter en een bok de grootste", zo verduidelijkt hij de titel. "Een punter is een open schip met twee stevens," zo gaat hij verder, "De zeilpunters hebben zwaarden want het zijn platbodems, boerenvaartuigen die je in heel Europa vindt. Boeren in de natte gebieden wisten vroeger alles van zeilen en roeien. Zo'n botie was eigenlijk een soort fiets voor hen."

Niek van Sigtenhorst wilde aanvankelijk een boot van polyester. Dat was in 1973. "Ik kreeg echter de tip om bij Wildeboer in Giethoorn te gaan kijken. Het bezoek was een eye-opener. De geur van Stockholmteer en eikenhout die daar nog hing; heerlijk. We kochten een open Zuiderzeepunter. Zoveel meer schip en zoveel meer sfeer, en dat voor dezelfde prijs als het polyesterschip wat we in gedachte hadden. Later zijn we voor meer comfort op een kajuit zeepunter overgestapt. We wonen in de Randstad en tijdens schaatstochten viel me op hoeveel punters in de walkanten lagen te rotten. Ik ging ze fotograferen en van het één kwam het ander. En ik vond punters niet alleen in Nederland! Toen de vrouw van de werf Wildeboer me vroeg of ik niet een geschiedenisboek over de punter kon schrijven, ben ik aan het boek begonnen. Het liep uiteindelijk anders en nu ligt het hier, geheel op z'n plek bij de Stichting Punterwezen."


....terug naar overzicht beursblogs