Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Krassen op een Plaat - Oscar Verpoorten
Zondag 9 november 2008 12:00 uur

“Oscar Verpoorten was een maritiem kunstenaar die etsen maakte. Had een eigen visie als kunstenaar op zijn etstechniek en zijn werk, waarbij meer detaillistisch naar schepen en hun wereld wilde kijken. Hij pakte onderdelen: een fragment van een stuurhut met luchthappers, een manometer in de machinekamer, een kromhout in een schip, Hij deed dit in een realistische stijl. Het zijn verstilde beelden van iets dat vergaan is, nostalgie.”

Aan het woord is Pauline Vos, samensteller van het boek Krassen in een Plaat. Een eerbetoon aan het leven en werk van Oscar Verpoorten uitgegeven door de stichting die zijn naam draagt. Verpoorten overleed in 2003 op 50 jarige leeftijd. Pauline Vos was met hem getrouwd. De etsen van Verpoorten zijn erg bekend, maar dit is het eerste boek. ´Ik heb 25 jaar met hem samengeleefd aan boord van de WB 10 een stoere stoomsleper wat ons woon en werkschip was. Tijdens onze reizen deden we onze ideeën op.”

Pauline Vos maakt zelf ook etsen. “Maar daar waar Oscar vooral dingen afbeeldde, doe ik meer de mensen en het leven rond het water. Hij heeft ontelbaar etsen gemaakt en we hebben met een commissie erg veel werk gehad om keuzes te maken. Met dit boek willen we ervoor zorgen dat zijn werk in leven blijft en dat mensen er kennis van kunnen nemen. Het boek is in maart verschenen en loopt fantastisch.” Dat is geen wonder want het is een prachtig boek met behalve zijn werk veel foto’s en zijn levensverhaal. “Er staan 150 werken van Oscar in. Voor mij is emotioneel geweest om alles uit te zoeken, maar nu ben ik trots op het boek.”


....terug naar overzicht beursblogs