Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Een dood monument weer levend maken
Zondag 11 november 11:00 uur

Stolwijk is een buurtschap in de Krimpenerwaard (Z.H.). Een vaarpolder waar sinds de bijna duizend jaar de boeren zich verplaatsen via het water. De polder bestaat dan ook voor een derde uit kanalen en sloten. Toen Jaap Jager een knaapje van acht was, een jaar of veertig geleden, had de vader van zijn vriendje nog een groot aantal houten schouwtjes. Kleine platbodems die de boer voortbewoog door te 'kloeten' of te 'wegen'. Bij het kloeten stond de boer in de schouw en duwde die met een boom voort; bij het wegen liep de boer op de walkant en duwde de schouw voor zich uit met een 6 meter laten weegboom. De schouwen werden gebruikt voor transport, vissen en jagen. "ik ging meer dan tien jaar met mijn vriend met de schouwtjes op kattenkwaad uit en leerde zo hoe het kloeten en wegen ging, zonder er een nat pak aan over te houden. Tegen de tijd dat ik op de grote vaart ging werken als scheepsgezel, bezat ik zelf mijn eerste houten schouw."

Ook toen hij na een jaar of tien de wereldzee├źn voor gezien hield en weer in de Krimpenerwaard ging wonen, hield hij zijn schouwtje en gebruikte het vaartuig zoveel mogelijk. Toen het bootje helemaal op was, liet hij een nieuwe bouwen bij de zoon van een houten schouwenbouwer. Vier jaar geleden voorzag hij het van een zeil, zoals hij dit op oude afbeeldingen had gezien. Het werkte geweldig goed. Nu is het de enige zeilende schouw van Nederland. "Dat gaat heel goed. Zelfs op open water. Het schouwtje heeft de goede en slechte eigenschappen van een punter. Met goede wind zeilt het als een tierelier maar met zwakke wind is het moeilijk om aan de wind te varen en bij het overstag gaan lig je bijna stil."

Jaap zet zijn zeilende schouw in als mascotte voor het weer bevaarbaar maken van een deel van de Krimpenerwaard. Niet voor al het scheepvaartverkeer, maar voor natuurvriendelijk varen met wind of hand of met fluisterboten. "De Krimpenerwaard is nu een dood landschapsmonument omdat het oorspronkelijk gebruik als vaarpolder verdwenen is. Dat kan eenvoudig veranderen. In de eerste plaats door een oude zeesluis, de Stolwijkersluis, opnieuw in gebruik te nemen en het afgesloten watergebied weer toegankelijk te maken vanuit de omgeving." Jaap wil vooral liefhebbers van rust en natuur lokken voor het veenvaren en is niet bang dat zijn eigen stille paradijsje door hen verstoord wordt. "Het is de bedoeling dat het gebied vier maanden opengesteld wordt en bezoekers via een vastgestelde route door de polder varen om de natuur verder niet te verstoren." Hij denkt dat dit vaarplan zelfs een aanwinst is voor de boeren en andere ondernemers. "Het is straks interessant om een vaarcamping te beginnen en een verhuur van fluisterboten. Of -beter nog- met de streekeigen schouwen."


....terug naar overzicht beursblogs