Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan
Zondag 11 november 13:00 uur

Stel je voor. Je bent een succesvol architect en bouwkundige. Je ergert je aan de stress en het gezeur van aannemers, maar komt volledig tot rust onder de zeilen van je 16m2 BM-er. Dan is het logisch dat je de oude volledig gerestaureerde boerderij in het Gooi verkoopt en een boerderijtje aan het water terug koopt. In Friesland; Makkum om precies te zijn. Op de ambachtschool was je best handig en je vraagt bij de oude scheepswerf De Hoop in Workum of je niet een seizoen mag meewerken aan de restauratie van een grote Tjotter. Daarna begin je bij de boerderij je eigen scheepstimmerwerf. Het is je oogappel, je droom die uit komt en het wordt een succes. Je besluit uit te breiden. In plaats van een betrouwbare partner tref je echter een oplichter, en binnen drie maand bezit je alleen nog maar de kleren die je aan hebt.

Het is wat kort door de bocht , maar dit overkwam Bert Ennik en zijn vrouw. Hij kan er nu weer een beetje gewoon over praten, maar het was een zwarte bladzijde in zijn leven. In Friesland blijven wilde hij niet. Toen hij als onderaannemer een klus deed voor Van der Meulen aan het schip de Geertruida, liet hij zich door haar schipper overhalen om naar Zeeland te gaan. De vloot van Hoogaars kon wel een goede scheepstimmerman gebruiken. Het werd de start van een nieuw avontuur. Waar hij de kracht vandaan haalde om nog eens opnieuw te beginnen weet hij niet. "Mijn vrouw Anna Lucia, dat zal het zijn. We zijn ondanks alle ellende nog steeds bij elkaar en doen alles samen. Bovendien kruipt het bloed waar het niet gaan kan; ik ben altijd zelfstandige geweest, dus voor een baas werken is niets voor mij." En nu hij 65 is, heeft hij weer een eigen bedrijf, een scheepstimmerbedrijf.

Hij staat op de beurs met de 70 jaar oude sloep Anna Lucia gebouwd bij Kerstholt in Hoogezand. "Het was een soort kruising tussen een werkschip en een plezierschip, dat kun je zien aan de versieringen." Bert heeft zijn volle creativiteit erin uitgeleefd om het tot een bijzondere zeilsloep te maken. Zo heeft het een kottertuig met een schietende steng. Onder het schip heeft hij een scheg gemaakt. De gerestaureerde zeilsloep kreeg de naam van zijn vrouw Anna Lucia. "Het scheepje trekt veel bekijks en wordt veel gefotografeerd, maar ik kan de mensen nog niets vertellen over de zeileigenschappen van vier meter lange bootje met zijn 15m2 zeil. Het heeft nog niet in het water gelegen, want het is pas af." aldus de trotse scheepsbouwer.


....terug naar overzicht beursblogs