Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

De Passie van Francois Lelievre
Zondag 11 november 16:00 uur

"Toen de Fransman Eric Tabarly de trans-Atlantische wedstrijd voor solozeilers in 1964 won, werd het zeilen in ons land waanzinnig populair." Aan het woord is Francois Lelievre. Hij zit verkleumd aan het eind van de Gependam met twee van zijn zeilende oogappels. "Die overwinning zorgde ervoor dat overal in Frankrijk zeilscholen ontstonden en dat zeilen niet alleen meer voor de elite was, maar voor iedereen. Ik woonde in Nantes en net als alle kinderen van die generatie die minder dan 25 km van zee of open water woonden, leerde ik als 14 jarige zeilen op zo'n zeilschool."

Hij bleef zeilen, want zijn vader bezat een mooie zeilboot van 5,5 meter. Ook tijdens zijn opleiding tot architect en ingenieur. In de eerste helft van zijn werkzame leven was hij adviseur van mensen die eigen bedrijfjes begonnen. Nu kon hij zichzelf een bootje veroorloven. "In 1981 kocht ik een polyester kajuitzeilboot. Met mijn vrouw en twee kinderen zeilde ik rond Bretagne. Toen we in Douarnenez kwamen zag ik al die traditionele schepen liggen en was meteen verkocht. Vanaf dat moment bleef ik verbonden met de Chasse Marree en verruilde mijn polyester boot in voor een houten boot uit de jaren dertig. Deze heb ik helemaal gerestaureerd."

De passie spat ervan af als Francois zijn verhaal vertelt. Na zijn ontslag in 1994 besloot hij voor zichzelf te beginnen als ontwerper en bouwer van zeil en roeiboten. "Ik woonde in een dorp aan de Loire en met een groep mensen probeerden we weer zeilschepen op de rivier te krijgen. Een deskundige ontwierp hiervoor een speciaal nieuw model naar traditioneel Noors voorbeeld. Dat bleek een erg goed schip. Toen ik voor mezelf begon kocht ik de rechten en besloot dit scheepje in polyester te produceren. Ik ben namelijk geen timmerman. Dat was in 1994. Vervolgens ontwierp ik zelf enkele modellen. In 2003 nam ik een timmerman in dienst. Het bleek een geldverslindende alcoholist maar hij leerde me heel goed hoe het niet moest. Nu heb ik een prima team en leveren we de modellen in hout en in polyester."

"Ik ben momenteel bezig met een aantal projecten. Er komt een verhuurcentrum met mijn boottype aan de Loire en een ander centrum waar mensen veel verschillende types boten kunnen uitproberen. Daar komt ook een werkplaats bij waar mensen leren om zelf boten te maken. Met name de kinderboot die goedkoop is en binnen drie dagen zelf te maken, is erg populair. Maar mensen die hulp nodig hebben kunnen dat daar krijgen."

"Trots ben ik op de vereniging die is ontstaan rond het model boot dat ik nu dertien jaar op de markt breng. Zo ben ik ook hier op de beurs beland. Nederlandse klanten wezen me op er op en nodigden me uit. Nou, ik heb misschien niet veel verkocht en het is bovendien ijzig koud, maar over belangstelling heb ik niet te klagen gehad. Ik heb zeer interessante mensen ontmoet en kom volgend jaar zeker terug. Zover is Nantes immers ook weer niet!"


....terug naar overzicht beursblogs