Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Van Vikingboot tot Walvissloep in België
Zondag 9 november 2008 13:00 uur

Koen de Gezelle is 35 en komt uit de buurt van Gent. Hij runt sinds 10 jaar een klein bedrijfje in houten botenbouw. “Toen ik 18 was heb ik mijn eerste boot gebouwd. Een drakar, een Noors Vikingschip op schaal van een meter of 6 lang. Daar hebben we veel lol mee gehad. Ik ben daarna blijven bouwen en heb in Engeland een opleiding gehad. We bouwen nieuwe houten motor- en roeiboten, roeiriemen en kleinere houten zaken.”

Op de beurs staat hij met een nieuwgebouwde motorboot. “Het is op een walvissloep geïnspireerd. Ik was nogal gek op walvissloepen toen ik het bedrijf begon. Specifiek aan deze boot is het onderwaterschip, dat het heel gemakkelijk door het water glijdt. Aan 10 PK heb je dan genoeg om heel goed vooruit te komen.” Het is het enige gebouwde exemplaar. “We bouwen op maat naar de wens van de klant. Ik werk daarvoor samen met een scheepsarchitect. We kunnen tot 9 meter bouwen.”

In België is hij één van de weinige houten botenwerven. “We hebben maar 60 kilometer kustlijn en weinig water in het binnenland. Er is daar veel minder gevoel voor dit soort dingen. Jullie hebben de cultuur voor oude houten boten veel meer mee. Dat is ook in Engeland zo. “Daarom kom ik ook naar deze beurs. Dat levert op zich weinig concreets op. Ik verkoop hier waarschijnlijk niets, maar wil vooral mijn naam bekendheid geven. Hier kom ik niet alleen klanten tegen maar ook collega’s.” Op zijn werf Whaleboat werkt hij alleen al huurt hij wel mensen in om werk uit te voeren. “Ik heb tot nu toe vijf nieuwe boten verkocht, maar ik doe ook veel reparaties. Soms moet ik buiten mijn bedrijf bijklussen om rond te komen.” Passie heeft Koen genoeg en plannen ook. “Ik hou van houten roeiboten en van roeien op zee. Die zou ik in de toekomst wel willen maken. Ik heb al eens een Australische surfboot gemaakt. Daarmee roeien ze door de branding en surfen terug naar het strand. Daar zou ik me in de toekomst wel op toe willen leggen.”


....terug naar overzicht beursblogs