Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Gefopt door een plevier
Zondag 9 november 2008 14:00 uur

Achter in de beurshal staat een prachtig glanzende opduwer. Bouwer Ries Plevier krijgt veel complimenten van liefhebbers van die oude trouwe werkpaarden. Vol respect glijdt hun hand over de zwarte romp vol klinknagels. Maar het is niet wat ze denken. Het is geen perfect gerestaureerd erfgoedexemplaar. Het is niet eens van staal. Ries Plevier vindt het prachtig als de kenners van erfgoed zich tijdens de beurs even op het verkeerde been laten zetten. Want boven het schip hangt een groot bord: Polyester.

“Ik had vroeger een echte opduwer. Die vond iedereen prachtig. Maar niemand wilde zo’n roestbak hebben. Er zat ook geen ruimte in want er stond een grote Deutz motor. Toen bedacht ik uiteindelijk dat ik dat maar eens in Polyester moest proberen. Ik heb het model helemaal zelf bedacht, getekend en gebouwd, inclusief stripjes, klinknagels en plaatovergangen. Daarvoor hebben we een bijna volledige werkplaats. Het idee wordt onvoorstelbaar goed ontvangen. We zijn nu nummer 4 verkocht.”

“Ik ben in 1977 begonnen met deliveries. Ik heb in twintig jaar ruim 200 jachten gevaren als vaste of deliveryschipper. Daardoor heb ik een botentik en houd van klassiek. In 1997 ben ik bootjes gaan bouwen voor mezelf, van staal. Zo heb ik een casco gekocht en er een stoommachine ingezet en afgetimmerd. Alles zelf gedaan op wat timmerwerk na. Die stoomboot en een stalen sloep heb ik nog.”

“Ik heb in de tussentijd een opleiding tot scheepsontwerper gedaan. We hebben tot nu toe 4 boten gebouwd. Ik doe het met mijn vrouw en één werknemer. Het doel is om een opduwer te bouwen die niet van het origineel te onderscheiden is. De Plevier is pas twee maanden op de markt. De Beurs Klassieke Schepen heeft de primeur. En 99% van de mensen is positief. Ik verwacht vanaf deze beurs 1 of 2 schepen te verkopen en kom volgend jaar zeker weer.”

Ries Plevier is een creatieveling: “Nu de productie op gang komt, zakt mijn aandacht langzaam weg. De eerste keer moet je heel lang nadenken, maar daarna gaat alles steeds sneller. Ik heb daarom nieuwe plannen in de richting van een 9 meter opduwer, een aakje of een luxe motor. Allemaal van polyester en niet van echt te onderscheiden.”

www.slepertje.nl
....terug naar overzicht beursblogs