Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

The Day Before
Donderdag 6 november 2008

Tijdens de reis vanuit het noorden, is het heiig. In de polders, langs de snelweg en als ik bij Lelystad de dijk op draai, is het ronduit mistig. Wel mooi; de masten bij de onfortuinlijke Bataviawerf steken net boven de deken van witte wol uit. Een vissersboot dobbert bij de fuiken die haaks op de dijk in het IJsselmeer staan. Het schip met zijn takels als lange armen omhoog, vormt een sprookjesachtig silhouet tegen het in de mist verdwijnende water. De blik over het water blijft wazig tot ik na een flauwe bocht ineens Enkhuizen zie liggen. De zon breekt door en verlicht de prominent aanwezige beurshal in de haven. Langs de dam liggen al aardig wat schepen, de vertrouwde masten in de lucht. Aan de horizon verdwijnen de zeilen van twee tjalken en een clipper uit zicht. Moeder natuur heet me met dit prachtige decor van licht en lijnen, welkom in de VOC stad voor een lang weekend Beurs Klassieke Schepen.

Op de Gependam staan busjes en auto's met aanhangers slordig geparkeerd. Mannen duwen een half afgeschilderd zeilschip met onmiskenbaar klassieke lijnen op een onderstel de hal binnen. Er zullen nog vele volgen, gezien de nog lege plekken in het haldeel dat voor de schepen bedoeld is. Maar je kunt al duidelijk zien dat het gezellig vol gaat worden. Aan de meeste stands wordt nog druk getimmerd. Mensen lopen rond met kratten, decorpanelen, gereedschapkisten. Er klinkt geluid van boren en timmeren. Maar niemand vergeet de tijd te nemen om de handen te schudden van de vele bekenden en een praatje te maken. De Beurs Klassieke Schepen is na twaalf jaar ook een gemoedelijk reünie voor al die grotere en kleinere handelaren uit deze bedrijfstak.

Bij de hoofdingang banen Wim de Bruin en zijn helpers zich een weg tussen dozen, tafel en stapels boeken en tijdschriften. De Spiegel der Zeilvaart heeft dit jaar weer een heel contingent maritieme schrijvers uitgenodigd om boeken te signeren. Nu proberen ze orde te brengen in de chaos van leesvoer. Kapitein Wim met zijn sigaar staat aan het roer om binnen een mum van tijd de wilde boekenbaren om te toveren in een geordende kleurige scheepsboekenwinkel.

Bij de stand van de organisatie is Marjolein weer present. Ik hoorde de Vlaamse tongval van de altijd vrolijke dochter van de beursmeester, via de omroepinstallatie al stoute auto’s sommeren te vertrekken. Achter op haar oranje jas staat 'Klassieke Schepen'. Je kunt wel zien wie hier de baas is. Bij haar moet je zijn voor je borden, badges, parkeerkaarten en vragen. Gelukkig is ze niet alleen, want is druk. Marjolein is maar één van vele vrijwilligers die ieder jaar weer de beurs tot een succes maken.

Terwijl iedereen druk heen en weer loopt met de handen vol spullen, heb ik ruzie met de draadloze verbinding van mijn laptop. Broodnodig voor het uploaden van deze verhaaltjes. Mijn geduld is groter dan mijn weerstand tegen de kou. De krachtige kachels gaan morgen pas aan, want nu staan de deuren van de tent nog aan alle kanten wagenwijd open. Begrijpelijk maar niet comfortabel als je bewegingsloos digitale puzzeltjes zit op te lossen. Ik wil ook timmeren aan stands, sleuren met boten en dozen uitpakken, maar ik verkleum. Buiten is het licht nog steeds prachtig. De zon staat laag en strooit diffuus licht over de haven. Ik stap in mijn auto om een warm huis te zoeken, terwijl busjes met boten op trailers nog steeds de dam opdraaien. Het werk gaat hier nog door tot in de late uurtjes. Want morgenvroeg om 10 uur moet alles klaar staan.


....terug naar overzicht beursblogs