Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Scherp Gesneden
Zondag 6 november 2011 15:00 uur

De Vereniging van Klassieke Scherpe Jachten bestaat 30 jaar. Toentertijd troffen twee eenzame jachten, die nergens bij konden horen, elkaar midden op een meer en begonnen een gemeenschap. Nu bevat het bestand van de VKSJ 260 jachten. René den Hertog is secretaris en trotse eigenaar van twee boten. "Ik hou van wat dieper water en vaar graag op de Noordzee en in het Waddengebied"

"We zijn trouwens afgestapt van een hele strenge ballotage van de schepen. De scherpe jachten zijn er in zoveel maten en soorten. En wat is authenticiteit en wat doe je met alle grensgevallen als je regels op stelt. Onze leden vallen op de gezelligheid en het bij elkaar brengen van deze scherpe jachten, en dat hoeven heus niet alleen de dure jongens te zijn; juist niet. Wie zich niet thuis voelt, zoekt wel een ander huis. De selectie is natuurlijk en dat voelt goed."

Toch zijn er niet voor niets ook twee behoudsverenigingen voor de polyester jachten. De jachten van de vksj moeten wel van hout zijn. Zoals iedere behoudsvereniging Is de kennis van onderhoud en restauratie gebundeld en toegankelijk voor iedereen op de website www.vksj.nl.

Wat is er nu zo fijn aan het zeilen met een scherp jacht. "Snelheid hè, en je kunt zo heerlijk hoog aan de wind zeilen. Bovendien liggen de jachten door hun zware kiel en uitgekiende tuigage rustig in het water en zijn daarmee koersvast. Je kunt rustig het schip even laten varen en een kopje thee zetten."www.vksj.nl
....terug naar overzicht beursblogs