Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Verdwenen maar niet weg: De Waterlandse Melkschuit
Zondag 6 november 2011 14:00 uur

Wie kent ze niet, de mooie 17e eeuwse schilderijen van zeegezichten met het IJ en Amsterdam als achtgrond. Niet zelden staat daarop een scheepje met twee zeilen en vijf tot negen mensen aan boord. Het is een melkschuit op weg van een Waterlands dorp naar de melkmarkt in Amsterdam.

"Deze melkschuiten waren er tussen 1600 en 1900. Ieder dorp had er ongeveer drie en er ging per boot 900 liter verse melk mee naar de stad." Aan het woord in Anton Wegman, schrijver van het boek De Waterlandse Melkschuit. "Het waren prachtige scheepjes van een meter of tien lang. De melkboeren konden ermee zeilen maar door de grachten moest natuurlijk geroeid worden."

Het boek vol met oude illustraties en nieuwe foto's van de weilanden en dorpen in Waterland, beschrijft bijna alles wat we nu weten van deze schepen. "Er bestaan nog enkele foto's maar de laatste schuit verdween al lang geleden als brandhout in de haard. Toch zijn we er in geslaagd een goed beeld te geven van hoe zo'n schuit eruit zag. Dat is in zoverre arbitrair dat ieder dorp, en waarschijnlijk iedere boer, zijn boot naar eigen inzichten liet bouwen."

De opbrengst van het boek gaat naar een stichting. Die stichting heeft inmiddels de nodige publiciteit gegenereerd om de bevolking van Waterland warm te maken voor een bouwproject, waarbij op een nieuw op te richten werf opnieuw Waterlandse Melkschuiten gebouwd worden. "We hopen met de volgende Sail Amsterdam voorop te varen met een Waterlandse Melkschuit."www.waterlandsemelkschuit.nl
....terug naar overzicht beursblogs