Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Ed Kastelein wint eerste Spiegel der Zeilvaart-Klassieke Schepen-Wisselprijs
Vrijdag 7 november 2008 12:00 uur

Meteen na de opening reikt de Commissaris van de Koningin Borghouts samen met beursmeester Thedo Fruithof en uitgever Wim de Bruin voor de eerste keer de Spiegel der Zeilvaart – Klassieke Schepen- wisselprijs uit aan Ed Kastelein. De Bruin: “We hebben deze prijs bedacht omdat we bij de opening van de beurs graag eens mensen naar voren willen halen die bijzondere verdiensten hebben verricht voor de klassieke schepen.”

De prijs is een houtsnijwerk in de vorm van een schilderijtje dat je op je bureau kunt zetten. Het is door Ilse Oelbers van De Schepeling uit één stuk hout gehakt en de afbeelding is het logo van de beurs. “Het is een prijs helemaal in de sfeer van de klassieke schepen en uiterst geslaagde prijs.” Aldus De Bruin. “Zowel Thedo als ikzelf hebben een aantal keren een prijs mogen winnen. Dat geeft toch wel iets aparts dat je een jaar lang iets op je bureau mag zetten.”

De prijswinnaar van deze wisseltrofee moet een grote bijdrage hebben geleverd aan het instant houden van klassieke schepen. Trots vertelt De Bruin waarom Ed Kastelein de eerste winnaar is. “Hij is een man met enorme passie voor schepen. Van jongs af aan is hij ermee bezig is geweest. Hij begon met een kano heeft nu de 70 meter lange Atlantic. Het is echt uniek wat die man doet.”

Na de uitreiking spreken we de bescheiden prijswinnaar zelf: “Ik vind het erg leuk om deze prijs te krijgen en was erg verrast toen ik het te horen kreeg. Ik kijk zelf niet veel achterom. Het laatste waar je mee bezig bent, is toch het meest interessante voor jezelf. Je weet nog niet hoe het is als het af is.” Dan willen we natuurlijk ook weten hoe het momenteel met de Atlanttic. “Op dit moment ligt het teakhouten dek erin, de masten staan erop. Er moet nog veel gebeuren, want in mei gaat het naar Frankrijk toe. Dan moeten de masten erop zitten en motoren draaien. Maar er zal dan best nog een stukje afgeschilderd moeten worden.” Als laatste willen weten hoe het staat met nieuwe avonturen. “Ik heb nog geen plannen voor een nieuw project. Ik doe altijd één ding tegelijk. Ik concentreer me heel graag en wil bij elk detail van zo’n schip betrokken ben. Het mooiste moment van zo’n project is als je de zeilen hijst en het schip vol valt en gaat zeilen. Het bouwen van een schip kan voor mij niet zonder ook te zeilen.”
....terug naar overzicht beursblogs