Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Genieten op de zeepunter
Zondag 6 november 2011 13:00 uur

De zeepunter van Hans Houkema is echt een prachtig open bootje van 7 meter. Binnen een mum van tijd, heb je een gevoel van vrijheid, met de frisse wind in je gezicht, dicht op het ruisen van het water, zonder motor. Vrij. De zeepunter is in mooie staat, helemaal van hout met donkere zeilen. Het voelt veilig maar is toch beweeglijk. We zijn binnen 5 minuten uit de haven, het feest is begonnen.

Eens was Hans Houkema 13 jaar. Op een middag zegt hij tegen zijn moeder naar de brug in Elburg te gaan. Hij huurt daar een roeiboot en neemt een stevige tak uit het bos mee en een grote doek uit huis. Hij bindt alles aan elkaar en zet de tak in een voetstuk. Het is niet zonder gevaar, maar wel heel leuk. Hier begint het enthousiasme en de liefde voor boten en zeilen.

Hans leert zichzelf zeilen in dit zelf in elkaar gezette zeilbootje. Iets later wordt hij bijgespijkerd op een zeilkamp. Op zijn 17de koopt hij voor 400 gulden het zeilbootje van zijn oom. De man is aannemer en heeft het motor schip omgebouwd tot zeilboot. Hierin geeft Hans de hele zomer zeilles en verdient daarmee de kosten voor de boot terug.

De zeepunter waar wij nu in varen heeft Houkema zelf laten bouwen met eigen bedachte aanpassingen. Het voelt zo authentiek als de oude vissersboot waar die ooit voor is ontworpen. Maar tegelijker tijd is de persoonlijke aandacht en liefde voor dit unieke bootje te voelen. De schoten gaan in vloeiende vaart, alles lijkt eenvoudig. Het scheepje vaart hoog aan de wind, door de zijzwaarden ondersteund. Het is genieten.

Zie de website ter inspiratie:

www.zeepunterzeilen.nl
....terug naar overzicht beursblogs