Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

De Helden van Kaap Hoorn
Zondag 6 november 2011 12:00 uur

Kees van Louvezijn is voorzitter van de Stichting Kaap Hoorn Vaarders uit Hoorn. Ontstaan uit een vereniging van bemanningsleden die ooit met een zeilende vrachtvaarder de roemruchte Kaap Hoorn rondden, het zuidelijkste puntje van het continent Amerika. Vlak na de oorlog toen de vereniging ontstond, waren deze bemanningsleden al op leeftijd.

"In een mooie ruimte van het gemeentehuis troffen de leden elkaar en vertelden onder het genot van een borrel en een sigaar elkaar de verhalen van de kaap. Natuurlijk werden de golven steeds hoger, de kou heftiger en de moed der zeelieden steeds groter". Kees van Louvezijn vertelt er erg graag over maar heeft het tot zijn spijt nooit meegemaakt. Uit de vereniging ontstond de stichting.

De Stichting huist in twee prachtige stijlkamers in Hoorn en onderhoudt daar een soort museum. Verder organiseert ze lezingen en geeft met regelmaat een uit de kluiten gewassen tijdschrift uit. "Hierin publiceren we bijvoorbeeld mooie journaals van tochten of wetenschappelijk onderzoek dat nog steeds plaats vindt."

De Stichting Kaap Hoorn-vaarders is een levendige onderneming ondanks dat de laatste kaap ronding door een Nederlands zeilend koopvaardijschip in 1911 was, precies 100 jaar geleden. "Hedendaagse zeezeilers komen bij ons in een speciale lijst te staan. Ze hebben met hun moderne schepen met alle mogelijke apparatuur niet dezelfde heldenstatus als hun zeilende voorgangers, maar het is nog steeds een hele prestatie."www.kaaphoornvaarders.nl
....terug naar overzicht beursblogs