Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

De havenscouts
Zondag 6 november 2011 11:00 uur

www.haventje.nl is de website van een club jonge waterscouts in Heemstede. NJV De Haven de naam van de club. Het oudste commissielid is 25 jaar en de jongste matroos 8. Buiten de beurstent ligt èèn hun houten boten op de kop. Zes jongeren zitten met krabbers te worstelen op de romp. De zwaardkast moet bovendien vernieuwd. Een klus die ze voor het einde van de Beurs geklaard willen zien. Een andere klus is het verstevigen van de hoeken van een nieuw te maken zeil. Doen ze ook op de Beurs. Zeildoek knippen, markeren en met de hand naaien.

"Gemeenschapszin is het mooiste aan deze zeilvereniging," zo formuleren de jongeren hun keuze voor zeilen. Samen zeilen in de zomer, samen keten in de boot, samen luieren op een stil plekje langs het water. "Wat ons onderscheidt van veel kinderen in de klas is dat we wel van sport houden maar niet zo fanatiek. We doen ook helemaal niet aan wedstrijden."

"Samen werken aan de boten, zoals hier op de beurs is ook geweldig. Al is het wel vervelend als je na drie laklagen, nog een keer moet schuren en lakken. Maar als in het voorjaar de scheepjes weer varen alsof ze nieuw zijn, zijn we allemaal heel erg trots." Aan het woord zijn drie jongeren van NVJ-De Haven. Hoe sterk deze gemeenschapszin en saamhorigheid is, blijkt wel uit het feit dat de club alle moderniteiten met glans doorstaat. Al vanaf 1953 leiden de jongeren van De Haven, andere jongeren op tot all round botenbouwers en zeilers.

Bij de boten vertelt Freek, een jongen van de leiding, dat het voor de kinderen een hele leuke belevenis is om op de beurs te staan. "Zij mogen op zo'n groot schip slapen en zien dat er veel verschillende scheepstypes zijn. Het is voor de scouts ook een beetje vakantie zo. De kinderen leren veel op de beurs en de beurs kan ook weer wat opsteken van de scouts. Zij zijn een van de weinige scoutsverenigingen in Nederland die nog houten bootjes onderhouden.

Floris een scout vertelt dat hij het leuk vindt om op de beurs mee te varen met andere bootjes en vindt de grote schepen erg indrukwekkend. "Waarschijnlijk moeten de mensen van die boten ook heel veel schuren. Er is ook heel veel te zien en daardoor krijg ik andere ideeën over boten. De kleintjes (8 tot 12 ) zijn al weer opgehaald en zo leggen we met de rest (12 tot 16) onze boot nog op de aanhanger en vertrekken wij ook weer naar Heemstede. Het waren leuke dagen!"

www.haventje.nl
....terug naar overzicht beursblogs