Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Oorkonde FONV voor Wim de Bruijn
Zaterdag 5 november 2011 13:00 uur

Wim de Bruijn kreeg vandaag uit handen van de voorzitter van de SSRP Koos van den Heuvel een unieke oorkonde met het eredonateursschap uit dank voor de 35 jarige samenwerking tussen de stichting en vereniging en de Spiegel der Zeilvaart. De Spiegel naast een onafhankelijk blad voor liefhebbers van varend erfgoed ook het lijfblad van de SSRP en heeft erin de rubriek Tuigpraat. De SSRP is met zijn 57 jaar de oudste behoudsorganisatie.

Wim de Bruijn vertelt dat hij na al die jaren nog steeds in de oude huiskamer van zijn vorige huis zijn redactie aanstuurt en het blad op maakt. Twee bureaus met computers vormen zijn kompanen. Geen vergaderingen, geen discussies, geen gedoe: gewoon elke maand een blad in elkaar timmeren. Zijn schrijvers zijn mensen uit het veld van de klassieke schepen. Mensen die schepen restaureren, foto's maken, maritiem kunstenaar zijn, wedstrijden varen, wetenschappelijk onderzoek doen.

Het netwerk van Wim is immens en zijn werkwijze zeer direct en persoonlijk. Hij weet wat hij wil laten lezen en hoe het blad eruit moet zien. Hij heeft geen snelle designexpert in dienst, maar doet de opmaak zelf. Alleen het drukken besteedt hij uit. "Lekker dik gedrukt bij altijd dezelfde drukker." De Spiegel der Zeilvaart valt niet alleen op de mat bij Nederlandse schepenliefhebbers. "We sturen het blad naar 20 landen. Er is zelfs een Chinees die speciaal om de Spiegel te lezen Nederlands heeft geleerd."

Toch is de productie van de Spiegel voor Wim geen kantoorbaan. Hij reist het hele land rond en als het moet veel verder. Hij bezoekt ambachtslieden, werven en musea, te water latingen van schepen, bijeenkomsten en wedstrijden. "Ik ga vaak met Theo Kampa. Hij maakt de foto's en ik het verhaal. We varen dan rond en volgen het varen van dichtbij. Het spannenste was een toch met de snelle motorboot op de wadden waar we tussen de eilanden in immense golven terecht kwamen. Toen ging het bijna mis en vroeg ik me wel even af hoever ik moest gaan voor een goed verhaal."www.spiegelderzeilvaart.nl
....terug naar overzicht beursblogs