Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Museumhavens in Nederland
Zaterdag 5 november 2011 12:00 uur

Klaas-Jan Wind is voorzitter de vereniging van historische bedrijfsvaartuigen.(LVBHB) De schepen binnen deze vereniging zijn vaak groot; 20 tot 30 meter lang. “Als we met onze schepen op pad zijn is het moeilijk een ligplaats te vinden. De gewone jachthavens zijn voor kleinere boten en bij de beroepsvaart kunnen we natuurlijk niet liggen. Een museumhaven in het centrum is daarom ideaal.”

Een museumhaven geeft een stad of gemeente identiteit en draagt bij aan het behoud van het cultureel erfgoed. Een museumhaven is van belang voor een stad. “Een voorbeeld is Meppel. Deze stad heeft sinds kort een museumhaven. Het verlevendigt de plaats. Rond de haven ontstaan horecagelegenheden en openen bijvoorbeeld watersportwinkels. Doordat de gemeente de voorzieningen voor de boten organiseert, komt er toerisme af op de haven.”

“Het opzetten van nieuwe museumhavens is een heel proces waarbij de verschillende partijen als de booteigenaars, de belangenverenigingen en de gemeente met elkaar om de tafel moeten. Soms is er een goed voortraject gestart maar wordt het toch afgeblazen. Dat is jammer voor alle partijen. Wij proberen als vereniging hierin te bemiddelen.”

Om geschikte aanlegplekken te vinden ontwikkelde de LVBHB de website www.ligplekkenonderweg.lvbhb.nl. “Hier vinden we onder andere ligplaatsen in historische havens maar ook bijvoorbeeld vluchthavens of ankerlocaties. Een groot klassiek schip is vaak al blij als het ergens kan liggen. Het is echt een probleem als je met het vaartuig op vakantie wilt . Met deze website, kan je de tocht plannen en van tevoren zien waar je terecht kan.”www.ligplekkenonderweg.lvbhb.nl.
....terug naar overzicht beursblogs