Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Zeilenkenner uit Alaska op de Beurs
Zaterdag 5 november 2011 14:00 uur

Willem Bosma is werkt als zeilenmaker in het Zuiderzee museum en is meester-zeilmaker bij de Batavia. Twaalf jaar geleden ontmoette hij collega Louis Bartos uit Alaska. Samen zijn ze op de Beurs Klassieke-Schepen. Bartos is historicus daar waar het de techniek van het zeilenmakers betreft.

Het begon 40 jaar geleden was de kleine Bartos gefascineerd door de traditionele schepen die ook in Alaska in grote getale varen. Toen hij een eeuwenoud stukje zeil zag dat geconserveerd was onder dikke lagen modder, kwamen de vragen. Hoe is het materiaal gemaakt, welke steken gebruikte de zeilenmaker in de 16e eeuw, hoe zag een zeilenmaker er uit? Hij begon een zoektocht die tot op heden duurt.

Bartos reist veel in Europa om zeilen uit verschillende tijdvlakken te bestuderen en tot in het kleinste detail te beschrijven. Hij doorkruist archieven op zoek naar teksten, en pluist schilderijen uit op zoek naar informatie. "Die informatie is bruikbaar bij de herbouw van die oude vaartuigen. Niet zelden voorzien scheepsbouwers van een 16e eeuws model, het schip van 19e eeuwse zeilenmakerstechnieken."

Bosma doet dat niet. Hij maakt gebruik van de kennis van Bartos in zowel het Zuiderzeemuseum als bij de Batavia. Om de paar jaar komen ze samen om kennis uit te wisselen. De Beurs Klasieke Schepen is smullen voor Bartos, en niet alleen omdat hij al ambachtslieden zeilen heeft zien naaien
....terug naar overzicht beursblogs