Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Leugenbank
Zaterdag 6 november 2010 17:00 uur

Vandaag was het een drukte van belang op de Leugenbank. De bezoekers aan de beurs beginnen steeds meer te wennen aan een podium met onverwachte maar altijd interessante gesprekken met standhouders, botenhouders, verenigingen, schrijvers en bezoekers. De beursjournalisten van deze 14e editie zijn Stephan Kraan en Anjuli Veltman.

Vandaag begonnen we met een gesprek over het onderhoud van tuigage. Staaldraad, hennep of kunststof; Floris Hin weet er alles van. En dat bleek in een lang en geanimeerd gesprek. Hierna verschenen Marjan van Scheepswijs en Hans van de Zeepunter. Zij varen beiden met gasten door de haven van Enkhuizen tijdens de beurs. Het ging onder andere over hoe je nu precies stilligt voor de kade als je afmeert. De Shtandart is een replica van het oorspronkelijke oorlogsschip van Peter de Grote. Anne is een jonge Russische die na haar studie zich bij de jongeren heeft gevoegd om met de Shtandart in zee te gaan. Nu is ze met het schip hier op de beurs.

De boeier Tjet Rixt is een bijzonder exemplaar. Dirk Huizinga schreef een boek over de geschiedenis en de restauratie en kan er boeiend over de boeier verhalen. Een andere schrijver was Hans Beukema die een zeer indrukwekkend verhaal vertelde over de reddingsboot de Insulinde.

Een groot onderwerp vandaag was restauratie. George Snijder vertelde met bijbehorende lichtbeelden over hoe je te werk moet gaat bij onderzoek en documentatie van schepen. De bedrijven van de Samenwerkende Restauratoren Rotterdam vertelden hoe ze in hun onderlinge verscheidenheid eendrachtig samen grote klussen klaren. De eigenaren van de Vita Nova vertelden hoe ze met behoud van authentieke kenmerken hun motorspits ombouwden. En de jongelui van het HMC college lieten zien dat er nog steeds jonge scheepsbouwers geschoold worden en hun weg vinden naar werven.

We weten na vandaag ook hoe de staat van het watererfgoed in Vlaanderen is. Zij liggen op veel fronten nog wat achter bij de sterke verenigingen en goede voorzieningen in Nederland maar kennen wel een Monumentenwacht voor oude bootjes. Tenslotte stonden we stil bij de groenteveiling van Broek op Langedijk, de boten waarmee de kolen ter veiling werden gebracht en het in stand houden van de akkertjes en slootjes rond het dorp. U ziet veelzijdigheid troef op dit podium achter in de exposantentent van de beurs.


....terug naar overzicht beursblogs