Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Onbesproken heldenmoed
Zaterdag 6 november 2010 15:00 uur

Schrijver Hans Beukema heeft gesproken met kinderen en kleinkinderen van de bemanning van de reddingsboot Insulinde. Hij zocht prachtige anekdotes over de heldendaden van de mannen tijdens de reddingsacties. Die verhalen zijn met de mannen het graf ingegaan, want ze spraken nooit met hun gezinnen wat ze meemaakten op zee.

Wel kwamen er verhalen van mannen die na een actie zwalkend van vermoeidheid thuis kwamen met de laarzen vol zout water en ook verder van top tot teen kletsnat waren. Moeder had lekker gekookt maar de mannen vielen boven hun stampot in slaap. Bij een volgend alarm, een half uur later, hesen ze zich in hun oliegoed om nog steeds zwalkend van vermoeidheid weer naar de Insulinde te gaan.

Nadat er twee rampen met reddingsboten in 1921 waren gebeurd, werd de een nieuw schip ontworpen. Dit werd de Insulinde en die bleek zo veilig dat er noch op dit schip, noch op haar klonen ooit iemand het leven liet bij de reddingsacties. De Insulinde deed dienst vanuit de voormalige Lauwerszee. Naast vakbekwame en professionele bemanningsleden waren er ‘opstappers’ uit de dorpen. Net als de vrijwillige brandweer moedige mannen, die bij een alarm alles uit hun handen lieten vallen om meteen in oliegoed de ruige zee op te varen op zoek naar problemen.

Schrijver Hans Beukema schreef een prachtig boek over de mannen van de Isulinde vol verhalen en met veel foto’s uit familiealbums. Het schip dankte zijn naam aan de Insulinde eilanden in het voormalig Nederlands-Indie. Daar was zoveel geld ingezameld naar aanleiding van de eerder genoemde rampen dat het schip ervan gebouwd kon worden. Het schip is nu nog te zien in het Nationaal Reddingsmuseum in Den Helder.www.maritext.nl
....terug naar overzicht beursblogs