Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Een oude Rus in volle glorie hersteld
Zaterdag 6 november 2010 13:00 uur

Deze beurs hebben wij een Rus in ons midden. De Shtandart is een replica van het schip dat in 1703 gebouwd is door Peter de Grote. Het was het eerste echte oorlogsschip en daarmee het begin van de Russische marine. De Shtandart wordt nu door slechts twee mensen bemand en zelfs nu kan er worden gevaren, met behulp van de motor. Om met volle zeilen te kunnen varen heeft dit schip een man of veertig nodig. Peter de Grote wilde heel graag dat zijn schip een museum zou worden. Helaas verging het origineel in de achttiende eeuw, na een bestaan van dertig jaar. In de jaren negentig begon men met de bouw van deze replica. Vladimir was er vanaf het begin bij als jongen en heeft zich uiteindelijk opgewerkt tot kapitein. De Shtandart is in zes jaar gebouwd en werd in 1999 gelanceerd.

Het schip heeft meer dan honderd touwen hangen, elk met een eigen naam. Die moeten dus allemaal uit het hoofd geleerd worden met bijbehorende functie. Veel touwen hebben Russische namen die erg op Nederlands lijken of waarvoor gewoon het Nederlandse woord wordt gebruikt, zoals bras. Dat komt omdat Peter de Grote in Nederland scheepsbouw heeft gestudeerd en die kennis naar Rusland heeft gebracht. Daar bouwde hij dit schip, zijn eerste, en elk daarop volgende was gebaseerd op dit schip. Vandaar de naam de Shtandart.

Anne vaart sinds april mee op deze fregat. “Ik hoorde via vrienden dat ze nog mensen zochten en dacht ‘waarom niet?’. Toen ben ik in Noorwegen opgestapt en heb een maand op het schip gezeten en in de zomer ook een maand. Nu zit ik er sinds half oktober. Het valt prima te combineren met mijn werk in Moskou. Soms moet ik wel terug naar huis om een nieuw visum te regelen. En om mijn familie en vrienden te zien natuurlijk”. Het leven op de boot, als enige vrouw onder de mannen, bevalt haar heel goed. “Ik had niet gedacht dat dit mij zo goed zou bevallen. Maar het wel altijd mijn droom geweest om werk te combineren met reizen. Dit is dus perfect”.

De Shtandart vaart nu voornamelijk in de Noordzee en de Baltische Zee. Maar er zijn plannen om binnenkort de Middellandse Zee te gaan verkennen. De fregat is morgen nog te bewonderen in de haven. Op maandag vertrekt hij naar Harlingen en daarna naar de Bataviawerf in Lelystad. Hij brengt de winter hier door in Lelystad of in Hellevoetssluis.www.shtandart.com
....terug naar overzicht beursblogs