Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Isoleren met Lucht
Zaterdag 6 november 2010 11:00 uur

Het binnenvaartschip Vita Nova is op 17 september 2010 als hotelschip in gebruik genomen. Joke en Ger uit Amersfoort woonden op een Tjalk en namen ook wel gasten mee op hun boot, maar wilden meer. Ze kochten het bijna 40 meter lange schip en begonnen een ingrijpende verbouwing. Het schip moest het midden houden tussen een B&B en een hotel, voldoen aan de eisen van deze tijd maar met behoud van de oude elementen van de spitsgat.

Normaal worden bij een inbouw in een vrachtschip de buitenwanden dik bekleed met isolatiemateriaal. Het is immers steenkoud om enkel gescheiden van het water door 5 mm staal. Ger bedacht een unieke manier om terwijl je in de sfeervolle kamer/keuken zit, behaaglijk warm van de geklonken buitenwand kunt genieten. Een luchtverwarmingssysteem blaast opgewarmde buitenlucht langs de wand waardoor er een isolatielaag van lucht ontstaat. Warme lucht stijgt op en wordt weer opgevangen.

Duur? Iets duurder dan cv, maar dan heb wel een systeem dat uit de afgezogen warme lucht ook nog eens 85% aan warmte terughaalt voor hergebruik. De ervaring leert dat het zelfs nu het water rond de beurs erg koud is en hevige winden de romp teisteren, het binnenin behaaglijk is. Dat kunnen de mensen die er films kijken zeker bevestigen.

De hutten zijn trouwens schitterend verbouwd met FSC hout. Ze beschikken over een eigen douche en wc en hebben alle een tweepersoons bed. Om het allemaal te kunnen bestieren doet de Vita Nova mee met een project om dagbesteding te geven aan jongeren met een psychisch smetje. Zij klauteren uit hun problemen omhoog door betaald werk te doen als gastheer/gastdame en houden de kamers schoon en netjes. Met de ervaring van dit werk kunnen de jongeren doorstromen naar een baan in de horeca. Het hele project valt onder de stichting olv-amersfoort.www.olv-amersfoort.nl
....terug naar overzicht beursblogs