Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Veertiende editie knallend van start
Vrijdag 5 november 2010 11:00 uur

Om 11 uur precies klonk vanochtend het traditionele kanonsschot. Prachtig natuurlijk, maar helaas wel een gevalletje van miscommunicatie: de beurs zou inderdaad om 11 uur officieel geopend worden, maar voor het afschieten van het kanon was nog een heel programma gepland. Maar Thedo Fruithof laat zich daar natuurlijk niet door uit het veld slaan. Na zijn openingspraatje was het woord aan Wilco Waller, voorzitter van de landelijke Stichting Electrisch Varen. Hij heeft de Tjet Rixt voorzien van een elektromotor. “In de oudste nog varende boeier zitten nu de modernste snufjes”. Elektrisch varen is natuurlijk goed voor het milieu maar het heeft ook nog een ander voordeel: geen trillingen. En dat is erg belangrijk voor een oude houten boot om te kunnen overleven.

Na dit duurzame verhaal volgde de prijsuitreiking van de Spiegel der Zeevaart – Klassieke Schepen wisselbeker. Dit jaar aan Nico Bakker. Hij geeft leiding aan de honderdjarige werf G.A. Kroes & Zonen Bootbouwers B.V. Een werf die bekendheid heeft gekregen vanwege de bouw van prachtige overnaadse zeiljachten en de zorg om deze te behouden. Bakker ontving de prijs uit handen van de winnaar van vorig jaar, Kees Sars. “Hij stond heel mooi op mijn schoorsteen maar ik hem graag aan jou. Er loopt een rode draad tussen onze schoorstenen en dat is Gait Kroes. Nico en ik waren overburen, ik werkte bij Kamper Kogge en hij bij Kroes. Ik kwam wel eens langs om te kijken en twee dingen die mij altijd opvielen: de rust waarin jullie werkten en hoe lang de schepen van Kroes meegingen,” vertelde Sars voor het overhandigen.

Astrid Nijgh bracht de openingsceremonie tot een mooi einde. Het kottertje de Jonge Jacob is tegenwoordig eigendom van Stichting Urker Botter en ligt tijdens de beurs hier in de haven. “Het schip was onze broedplaats, het gaf ons de gelegenheid om mooie dingen te schrijven. ‘Ik doe wat ik doe’ is geschreven op de kotter”. Wat Astrid het meeste bij staat van haar tochten met de kotter? “Vooral veel motorpech. En één keer mistte het heel erg. Toen moest ik van Lennart voorop gaan staan loeien. Sindsdien heb ik de bijnaam ‘Martha Misthoorn’”. Astrid was er natuurlijk niet alleen om te praten, er moest gezongen worden. Ze bracht ‘Het maatje van de schipper’ te gehore. En terwijl er bloemen werden overhandigd aan de gasten, blies Thedo op zijn schelp. De beurs is nu echt geopend!


....terug naar overzicht beursblogs