Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

De Amerikaanse ijsjesman
Vrijdag 7 oktober 2005 14:00 uur

Wie goed kijkt naar de steven op de foto hiernaast ziet gelijmde stokjes. De in Nederland wonende Amerikaan Rob McDonald heeft er minstens 16 miljoen aan elkaar zitten kitten met 1 ton aan zeewaterbestendige lijm. Hij maakte ermee het 15 meter lange vikingschip dat meteen bij de ingang tot het beursterrein staat. Het schip is het grootste sculptuur ter wereld dat gemaakt is van ijsstokjes.

Twee jaar duurde de bouw. De tengere McDonald heeft tijdens de bouw niet één ijsje gegeten: een ijsfabrikant leverde de stokjes. Er moest een speciale machine gemaakt worden om de stokjes te verlijmen in vier lagen.

McDonald wil meer dan poseren op beursen. Op 15 april 2006 steekt hij in Wieringen van wal om de oude route van de Vikingers te volgen. Hij vaart via IJsland, Groenland en New Foundland naar Canada, om vervolgens af te zakken naar het Caribisch gebied. En als de missie slaagt, wil hij voor de terugreis de oceaan oversteken.

De naam Rob McDonald zal tegen die tijd verschillende malen in het beroemde Book of Records te vinden zijn. Volgens zijn eigen berekeningen breekt hij negen records.

Wie Rob wil ontmoeten, kan hem vinden bij zijn boot. Hij is herkenbaar aan de donkerblauwe baseball pet. Op zijn jas staat met grote letters Captain Rob.


....terug naar overzicht beursblogs