Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Bosbouwers: zaag krommers!
Vrijdag 7 oktober 2005 17:15 uur

Nederlandse houten botenbouwers zijn altijd op zoek naar dikke stukken eiken. Het liefst mooie krommers voor de wrangen en oplangers: het skelet waar de gangen van de romp op vastzitten. Kromme stukken zitten veel in de boomkruinen. Het zijn grote zijtakken die van nature een mooie hoek hebben. Bosbouwers zagen de takken meestal bij de stam af. Mooi voor in de open haard, maar mogelijke krommers worden zo vernietigd.

'Fout', zegt Hans Gierveld, adjunct rentmeester van landgoed Twickel. 'Bosbouwers moeten die zijtakken pas op een meter of meer van de stam zagen. Daarmee verhoog je het rendement uit bosbeheer enorm.' Hans Gierveld is zelf ook bosbouwer en heeft een passie voor hout. Hij timmert er vrolijk op los en maakt zelf zijn meubels. Als liefhebber van de watersport, verkneuterde hij zich aan die mooie houten boten die hij overal zag liggen. Als een bosbouwer kijkt naar een houten boot, ziet hij overal stammen en zijtakken. Maar de meeste bosbouwers zien geen houten boten.

Daarom verzamelde Gierveld zijn bosploeg voor een dagje uit. Op werkbezoek naar een scheepswerf voor houten boten. Allemaal moesten ze op de knieën door een botter. Nu pas ontdekten ze wat je daadwerkelijk kunt met al het ruige houtwerk, wat dagelijks door hun motorzagen kapot werd gezaagd. De praktijk is echter weerbarstig. De mannen vinden die wetenschap wel leuk, maar moeilijk toepasbaar.

Zelf leert Gierveld ook nog steeds bij. Vorig jaar was hij op de Beurs Klassieke Schepen. Hier ontmoette hij Reid en botenbouwer Johan Prins van het skûtsjemuseum in Earnewoude. Daar bouwen ze aan de Aebelina, een houten skûtsje. Ze hadden nog hout nodig en maakten een afspraak om op het landgoed te komen. Reid en Prins keken met hele andere ogen naar de gekapte bomen dan de bosbouwer. Gierveld kreeg te horen dat ook de kleinere kromme stukken prima te gebruiken waren. Niet voor het Skûtsje, maar wel voor Tjotters. En zo zaagt de bosploeg van de rentmeester nóg efficiënter dan ze al deden.
....terug naar overzicht beursblogs