Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Gerestaureerde hengst van 100 komt net op tijd
Zaterdag 8 november 2008 13:00 uur

Gisteren kwam de verwachte pas gerestaureerde honderd jarige Hengst De Jan Korneel aan op de Beurs Klassieke Schepen na een toch van een week. De Hengst Jan Korneel is gebouwd in Zeeuws Vlaanderen, waarschijnlijk bij de Klerk in Kruispolder 100 jaar geleden. Aanwijzingen hiervoor komen uit oude documenten in het visserijmuseum in Vlaardingen.

Eigenaar Rolf Bringman: “Wij hebben het schip voor het eerst gezien in de jaren tachtig. Toen was het verbouwd tot jacht, echt heel mooi verbouwd. Er stond een kajuit op met glas in lood. In 1987 gingen we met Reid mee naar Berlijn met allemaal platbodems. Het schip was toen eigenaar van een vriendin van ons.” Bringman had toen al de Zeeleeuw de Tholen 49. Ook een Hengst. “Op de terugreis van Berlijn hebben we echt besloten om de Jan Korneel, de Tholen 5, over te nemen. Ik wilde altijd al een vissermanuitvoering hebben, maar de Jan Korneel was met kajuit ook prachtig en handig tijden de vakanties.”

“Tien jaar later was het onderwaterschip zo rot dat de pompen constant draaiden. Toen we het schip op de werf bij Kees Droste lieten nakijken, stak hij met een grote schroevendraaier zo door het vlak. Toen was duidelijk dat hij moest worden gerestaureerd. Zo kon ik mijn droom om een vissermanuitvoering te krijgen verwezenlijken.” “Ik vind dat mooi en wil het schip zo hebben als het honderd jaar geleden gebouwd is. Het was goed te doen om het schip in originele staat terug te brengen. Er is een goed boek over de Hengst, waarbij de schepen in de jaren vijftig zijn opgemeten en gefotografeerd.”

“Wij zijn nu vanuit Zeeland gekomen vanaf het eiland Tholen waar het thuis hoort. We hadden een fikse reis. Ik kan de mast nog niet strijken en dus moeten alle bruggen open. Dat is in deze eerste week van November een probleem. Maar niet het grootste probleem. Dat was de dichte mist in Dordrecht. Daardoor raakte we achter op schema en misten we alle bruggen en moesten telkens een halve dag wachten. Kortom het was een hele inspanning en we kwamen pas in de loop van vrijdag aan. Ik wilde echter per se komen, want ik ken hier zoveel mensen en organisaties die het project gesteund hebben de afgelopen tien jaar. Ik ben er trots op dat ik het resultaat nu hier voor het eerst sinds de tewaterlating in België, in september, te kunnen laten zien.” Rolf Bringman ligt met de honderdjarige Hengst Jan Korneel halverwege de Gependam.
....terug naar overzicht beursblogs