Beurs voor Beheer
Behoud, Bouw en Onderhoud van Traditionele schepen
     
beursblog
Verslaggeving, fotografie, redactie en copyright: Stephan Kraan
Voor opmerkingen en reacties: mail@stephankraan.info
 
                                                                                      ...terug naar overzicht beursblogs

Liefde voor het tuig
Zondag 9 november 2008 15:00 uur

Joachim van Houweninge is secretaris van Old Gaffers Association Nederland. Zij zijn op de beurs met twee schepen en een kleine stand. “Wij zijn een organisatie die zich bezig houdt met het gaffeltuig. Zeilboten met gaffeltuig hebben vierkant getuigde zeilen: een giek aan de onderkant en een gaffel aan de bovenkant. Wij zijn dus geen behoudsorganisatie van een scheepstype, maar wij willen het type tuig behouden”

“Onze tuigclub is afdeling van de Old Gaffers Association, een Engelse federale organisatie. Onze vereniging heeft 100 leden en is vijf jaar geleden begonnen. Wij organiseren zeilevenementen, wedstrijden, en tourtochten naar en in Engeland. In Nederland hebben we de 16M2 BM als voorbeeld van een gaffelgetuigd zeilschip. De ronde en platbodems hebben wel een gaffel, maar wij zijn van de rechte gaffels. Die vindt je wel op clippers en andere schepen in de chartervaart, maar mij richten ons meer op de van oorsprong Engelse en Franse gebouwde Kotters van tussen de 3 en 19 meter. Wij hebben ook nieuw gebouwde moderne Nederlandse schepen met gaffeltuig als de Noordkapers en Tradewinds.”

“Veel behoudsorganisaties doen niet zo veel aan treffens en uitwisselingen. Wij willen specifiek die zeilende evenementen aanbieden. Tijdens die treffens hebben we uitwisselingen. Daarbij doen we bijvoorbeeld ook aan thema’s en oude zeiltradities en het vissen.”

“We staan voor de vierde keer op de beurs, met een stand en ook met twee Falmouth oysters, oesterschepen uit Engeland, de Ragamuffin en de Hope of Mylor. We zitten hier feitelijk om zieltjes te winnen, maar het is gewoon erg leuk om met mensen te kletsen en meteen de schepen te kunnen laten zien. Dat werkt en is erg succesvol. We hebben veel animo op deze beurs en zijn erg tevreden. Als het mag van Thedo zijn we er volgend jaar weer.”www.oldgaffers.nl
....terug naar overzicht beursblogs